The Wolverine


“menigeen zou niet wagen wolf te zijn, als de anderen niet zulke schapen waren.” _ Antoon Vloemans

The Wolverinealweer de zesde mutantenfilm al wordt voor het eerst de X of X-Men geschrapt uit de titel en kiest de Hollywoodfranchise, alhoewel ze een waaier aan mutanten herbergt, om haar klauwen geheel in te zetten op één van haar favoriete personages: Wolverine. na de episode X-Men: The Last Stand waarin hij zijn geliefde Jean Grey vermoordde, leeft Logan eenzaam en achtervolgt door nachtmerries in de Canadese bossen. zijn Wolverine karakter heeft hij vaarwel gezegd al kan dat niet van zijn rechtvaardigheidsgevoel gezegd worden. na een robbertje wolverinemet opscheppende berenjagers botst hij op de zwaardvechtster Yukio (Rila Fukushima als pittige dame) die Logan inviteert om een afscheidswoord te zeggen aan Yashida (Hal Yamanouchi). ten tijde van de atoombom op Nagasaki redde Logan diens leven. Yashida heeft daarna een imperium uitgebouwd en is één van de rijkste industriëlen. tegen zijn zin gaat Logan mee naar Japan (na Pacific Rim wordt ook hier de Japanse wolverine_ver3filmmarkt vanuit Hollywood aangedaan) en ontdekt dat er meer achter de invitatie zit van Yashida: hij acht het zijn tijd nog niet om te gaan en wil de onsterfelijkheid van Logan transformeren naar zijn eigen lichaam. het zou Logan goed uitkomen om zich te herenigen met Jean (die Dashwitte droomsequenties met een fluisterende Famke Janssen worden te veelvuldig gebruikt) maar wil dergelijke vloek niet overdragen. en dan zit het spel op de wagen: Yashida sterft, zijn kleindochter Mariko (Tao Okamoto) erft alles waardoor ze dwolverine_ver11oelwit wordt van haar eigen familie, de yakuza en ninjatrawanten, Logan krijgt het niet over zijn hart te vertrekken (en daar ontstaat de verder in de verf gezette romance), haalt de Wolverine boven maar door een gif van serpentmutant Viper (een behoorlijk miscaste Svetlana Khodchenkova) verloopt zijn genezingsproces heel wat trager (kogels en messen doen nu wel pijn – ook Iron Man zagen we recentelijk eens zonder zijn krachten) welke geen lachertje is als er ook nog een robotsamoerai staat te wachten vervaardigt uit hetzelfde wolverine_ver6adamentiummateriaal. Hugh Jackman beleeft zijn personage met passie (en voor the ladies: zijn Spartaans gespierd lichaam is meermaals in ontblote versie te bewonderen) en met regisseur James Mangold (Copland, 3:10 To Yuma) heeft hij een goede kompaan aangezien die meer dan de actie aandacht besteedt aan de karaktertekening van de met zichzelf conflicterende en getraumatiseerde Wolverine. teveel als je het mij vraagt. de nadruk op het doelloze bestaan door zijn onsterfelijkheid, de angsten in zwolverine_ver2ijn dromen, zijn vertwijfeling over het verleden, het lichtpunt van een nieuwe liefde (die natuurlijk ook haar introductie nodig heeft), ze halen te vaak de snelheid uit de film met niet altijd even aandachthoudende dialogen. dan is er eens een held met diepgang en dan is weer niet goed? ook de actie overstijgt de degelijke middelmaat niet. hij zet zich wel waardig af tegen andere blockbusters waar gehele steden er aan moeten geloven maar de back to basics gevechten hadden roningewijs betere zwaardsequenties wolverine_ver5moeten opleveren. voor het grote publiek maakt Mangold trouwens de fout om zijn beste actiescène (vechten op een hogesnelheidstrein) in het eerste deel van de film te presenteren aangezien later dat niveau niet meer bereikt wordt (mogelijks ook doordat in bepaalde actiescènes zoals de Wolverine versus tientallen ninjavechters verplicht moest gesneden worden om een kindervriendelijke rating te krijgen). Wolverine (met een leuke teaser als end credit) is dan ook niet de echte zomerblockbuster al heb je tevens niet het gevoel dat je naar een overbodige X-film hebt zitten kijken.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s