Now You See Me


“goochelaar: iemand die zijn hoed afdoet voor een konijn.” _ Johan Bovyn

Now You See Me“als je te dichtbij kijkt, ben je niet in staat te zien wat er echt gebeurt.” horen we in het begin van de film en dus gingen we ons wat verder zetten. vier bedreven amateurgoochelaars worden door een mysterieus persoon samen in een ruimte gebracht: Daniel (Jesse Eisenberg) kent alle kaarttrucs uit zijn broekzak en de vrouwtjes zijn er zot van, Merritt (Woody Harrelson) is een ware mentalist die het kleinste lichaamsgebaar weet te interpreteren, Jack (Dave Franco) is van het lepelbuigtype en Henley (Isla Fisher) laat zich in lederen outfit graag vastketenen in een now_you_see_me_ver9bokaal water, met piranha’s. een jaar later staan deze Four Horsemen onder sponsoring van Arthur Tressler (Michael Caine) samen op een groots podium in Las Vegas om een truc te doen die nog nooit werd gedaan: ze gaan vanop het podium een bank beroven, één in Parijs wel te verstaan. als wat later een hele resem aan drie miljoen eurobiljetten de zaal ronddwarrelen is hun naam gemaakt. ook bij Interpol en de FBI. de Parijse bank is immers effectief drie miljoen armer maar welke ondervraagtecnow_you_see_me_ver8hnieken FBI-agent Dylan Hobbs (Mark Ruffalo) en de holder de bolder uit Frankrijk gehaalde Interpolrookie Alma Vargas (aimabele Mélanie Laurent) proberen, het valt niet aan te tonen dat het viertal iets misdadigs hebben gedaan. als een soort Robin Hood bende delen ze aan het publiek mede dat ze nog dergelijke dollaracts op het menu staan hebben. Hobbs loopt er de gefrustreerde muren van tegen op en moet als anti-illusionist te rnow_you_see_me_ver6ade gaan bij Thaddeus Bradley (Morgan Freeman) die in zijn televisieshows goocheltrucs uit de doeken doet. desalniettemin lijkt ons kwartet iedereen telkens twee stappen voor te zijn. qua blockbustergehalte ging regisseur Louis Leterrier na Clash Of The Titans op de rem staan (en terecht) om het gas te kunnen induwen in Now You See Me (terwijl de blockbusters in 2013 naar geldadem moeten happen, lokt deze kleinere productie moeiteloos (of onder commerciehypnose?) wel volk). het now_you_see_me_ver7tempo licht verschrikkelijk hoog waarbij er een vermakelijke spanning in de lucht hangt. Leterrier stelt de goocheltrucs in een wervelende show voor (je waant je in het publiek van Las Vegas) waarbij je zowel apengapend zit te kijken naar de magie van de grootse truc alhoewel je tegelijkertijd wil weten hoe die truc in elkaar zit. jammer dat de slotact te groots wordt opgepakt met een beperkte, voor sommigen ook voorspelbare cnow_you_see_me_ver4limax. kleine desillusie maar hetgeen wat eraan voorafgaat is aanvankelijk aanstekelijke magie waarbij vooral kwetterbiebel Jesse Eisenberg (duidelijk een spraakwatervalconcurrent voor Kim Clijsters) en een zelfingenomen glimlachende Woody Harrelson de trucs op een vlotte amusante manier brengen en de daarbij steeds achter de feiten aanhollende ontcijferingspogingen van Mark Ruffalo voor rustpauzes zorgen. daarna verschuift Leterrier de klemtoon naar een actieachtervolging en gezien zijn Now You See Me2Transporterverleden kan hij hier ook goed uit de voeten. een handige list om via de snelheid van de opeenvolgende achtervolgingen de kijker niet te kunnen laten nadenken over het groter geheel. want eens je Now You See Me gezien hebt en je de witte konijnen naast elkaar legt, is het een tamelijk oppervlakkig verhaaltje van wie wil wie bedotten. het kaartenhuisje valt nog net niet in elkaar. maar, en dat telt zwaarder door, tijdens de film ga je op in de magie en het tempo waarmee de four horsemen hun geldontvreemdingacts in scène zetten. Now You See Me kan je gerust dus zeker eens één keer gaan zien.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s