Mud


“wie met modder gooit, verliest onvermijdelijk grond.” _ Adlai Stevenson

Mudeentje om in de gaten te houden die Jeff Nichols wiens films niet over Hollywoodplaveien loopt maar toch als 35-jarige na Shotgun Stories en Take Shelter (blijft nog nazinderen) met Mud de critici blijft verwonderen. hij gebruikt zijn thuishaven Arkansas als betoverende locatie waarbij de Mississippirivier en haar oevers een toonbeeld zijn van hoe tijdloos de natuur kan zijn (letterlijk want Mud kan zich zowel in de jaren tachtig als heden ten dage afspelen) en tegelijkertijd hoe dergelijke leefomgeving dreigt te verdwijnen. we worden terug gekatapulteerd naar onze kindertijd waarin we de bossen indoken op zoek naar een ideale kampbasis. de vmud_ver4iertienjarige Ellis (Tye Sheridan) sluipt van onder het ouderlijke rivierhuis weg en trekt er met zijn kompaan Neckbone (Jacob Lofland die toch wel veel weg heeft van een jonge River Phoenix) op uit naar een verderop gelegen eilandje. ze ontdekken aldaar een boot in de bomen. ideaal als speelhut ware het niet dat het reeds ingepalmd blijkt te zijn door ene Mud (Matthew McConaughey). hij wacht er op zijn grote liefde Juniper (Reese Witherspoon in een kleine maar overtuigende rol) en kan de jongens boeien met mooie praatjes over zijn tatoeages, zijn beschermingshemd met wolfsoogknoop en mud_ver6dodelijke slangenbeten. hij vraagt hen hun hulp in de ontsnapping van het eiland en alhoewel het duo de schimmige Mud niet volledig vertrouwt (de revolver in zijn achterzak verraadt dat hij iets misdaan heeft of zich moet beschermen) stemmen ze in met het avontuurlijke gedoe. voor Ellis gaat het duidelijk verder dan avontuur. Mud, de film dan, doelt zeer sterk op het thema liefde. Ellis’ ouders ruziën meer dan ooit tevoren en hun nakende scheiding kan wel eens betekenen dat hij zijn geliefde rivierwoonst moet inruilen voor de stad en tevens zet hij vol vertrouwen zijn zinnen op de drie jaar oudere May Pearl almud_ver3hoewel die betovering langs haar kant geen lang leven lijkt te duren. niettemin wil hij in de liefde rotsvast geloven en is het daarom dat hij Mud wil helpen om hem opnieuw samen te brengen met Juniper. tenzij Mud hem blaasjes wijs maakt of zelf een hopeloze romanticus is. het moge duidelijk zijn dat Matthew McConaughey (de laatste tijd laat hij gelukkig de romantische komedies zijdelings liggen en begint hij zich thuis te voelen in meer complexe personages) hier ontegensprekelijk één van zijn beste rollen aflevert, tegelijkertijd is het tevens de film van Tye Sheridan. zijn personage Ellis voelt zich wonderlijk thuis rond de natuurlijke Mississippi maarmud_ver5 dreigt dit zien weg te vallen. een houvast is de liefde (die van zichzelf met May Pearl, die van zijn ouders, die van Mud en Juniper) maar moet tegen wil en dank (inclusief blauwe ogen en bedot worden) ontdekken dat die niet altijd even puur is. Mud is dan ook een coming of age film maar dan wel één van het zuiverste soort. Mud is een film met een pure ziel waarbij je je mee laat drijven op de stroming van de innemende Mississippirivier, een perfecte locatie voor mensen die willen genieten van de natuur of voor mensen die voor de visserij willen werken of voor mensen die zich schuil willen houden. voor alle drie dreigt de vergankelijkheid, voor de film Mud zal dit niet het geval zijn.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s