Texas Chainsaw 3D


“een masker vertelt ons meer dan een gezicht.” _ Oscar Wilde

Texas Chainsaw 3Din de periode van de exploitationfilms kwam Tobe Hooper met zijn Leatherface af in The Texas Chain Saw Massacre (1974). diens kettingzaag is sindsdien een eigen leven gaan leiden als een horrorbegrip in het filmlandschap en het is nooit meer geëvenaard, noch door Hooper zelf in de sequel (met Dennnis Hopper), noch door Jeff Burr in de tweede sequel (met Viggo Mortensen), noch door de originele medescenarist Kim Henkel in The Next Generation (niet om aan te zien trouwens met Renée Zellweger en Matthew McConnaughey), noch door de Michael Bay in het vorige decennium geproduceerde reboot en prequel. omdtexas_chainsaw_massacre_3d2at de productierechten dreigden te verlopen knoopt men aan met een reboot van de sequel en zien we dat na Hooper’s gebeurtenissen het huis van de Sawyer’s (vanwaar plots die grote familie komt, geen idee al zien we er wel Gunnar Hansen bij zitten, de originele Leatherface) door woedende omwonenden wordt plat gebrand nadat het doorzeefd werd met tweeloopskogels. niemand overleeft het behalve een baby. die krijgen we twintig jaar later te zien als de bloedmooie Heather die van haar notaris te horen krijgt dat ze indertijd geadopteerd werd en nu het gigantische huis erft van haartexas_chainsaw_massacre_3d_ver5 overleden grootmoeder. samen met haar vriend en een ander koppel (Tania Raymonde loopt met haar decolleté te koop) trekken ze richting Texas, niet wetende natuurlijk dat er in de kelder achter een stalen deur zich een twee meter hoge kannibalistische moordenaar bevindt. en zo kan Leatherface opnieuw zijn kettingzaag laten reutelen. regisseur John Luessenhop maakt er een ongeregeld namaakzootje van. ons jong kwartet wordt belabberd geïntroduceerd alsof ze verveeld zijn met hun leven (als je op ergerlijke r&b muziek met roze martini staat te poolen en je vindt de wittexas_chainsaw_massacre_3d_ver4te bal niet verdien je een biljartbal in je achterste). de trip naar Texas en de huisbezichtiging vergeten we dan maar snel in de hoop dat Leatherface grondig uithaalt. maar twintig jaar in een kelder hebben hem afgestompt. de kettingzaag blijft een prachtig dreigend geluid en vleeshaken zijn ideale moordwapens maar wanneer de spanning moet voorkomen uit CGI-scènes mis je toch dat nagelbijtende achtervolgingsgetier en komt de angst van de jongeren als platonisch over. het verhaaltje blijft flets en maakt op het einde met een Saw II of III-piste nog een mislukte adoreringskronkel. van de mistexas_chainsaw_massacre_3d_ver2lukte tijdsgeest hebben we nog niet gesproken maar ik dacht dat in 1994 (twintig jaar na Tobe Hooper’s gebeurtenissen) er nog geen I-Phones bestonden (maar de real FaceTime achtervolging had nog iets) en de kledij toch nog niet zo kortgerokt was (maar de camera stelt zich veelal op heuphoogte op en bij Alexandra Daddario konden we dat nog appreciëren). Texas Chainsaw (o ja, in 3D… zoiets in de titel loopt meestal niet goed af) wil zijn best doen om het origineel in ere te houden maar mislukt daar grandioos in om niet meteen in te pikken op de toenmalige rednecktexas_chainsaw_massacre_3dgebeurtenissen maar de draad jaren later op te nemen met tieners die naar een afgelegen plekje gaan en een groots verlaten landschapshuis intrekken. neen, dat hebben we nog niet gehad als horrorfilm. het grootste falen zit hem echter in het feit dat de film gewoonweg slecht is, geen angst, geen spanning, kinderachtige acteurs (Daddario mag met een beter scenario nog een tweede kans krijgen), falende plot, weinig gore, vluchtige met een kettingzaag bewerkte montage. en dan te bedenken dat de Amerikanen er pap van lusten en men zit te broeien op een volgende Texas Chainsaw. je zou al beginnen smeken dat Michael Bay die opnieuw zou produceren, kun je nagaan?

1,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s