Elysium


“gezond zijn is een precaire toestand die meestal weinig goeds voorspelt.” _  François Xavier Bichat

ElysiumElysium staat voor het ruimteschip dat rond de aarde zweeft en bewoont wordt door de goed gestelde rijkelui. het is er paradijselijk wonen en als je ondanks de gezonde blauwe lucht toch eens ziek wordt, stap je gewoon in de medpod die je kwalen in een mum van tijd geneest. meer tegenstelling met de aarde van 2154 kun je niet hebben. qua sfeerschepping herinnert de planeet ons aan District 9, de vorige bejuwelde film van Neill Blomkamp. op aarde is het een zootje stoffige vernielde ellende waar je opbokst tegen je miserie, met wat geluk voor een peulschil werkt in een fabriek en onder de knoert wordt gehouden door strenge robots. Max (ik kan mij niet van de inelysium_ver3druk ontdoen dat Matt Damon een lichte miscast is) leert er mee leven maar wanneer hij bij een werkongeval bloot wordt gesteld aan nucleaire straling heeft hij maar enkele dagen meer tegoed, tenzij hij Elysium kan bereiken. de onderwereld die een illegale rit kan fixen is al geen doetje, het dictatorschap van defensieminister Delacourt (Jodie Foster probeert haar bitchallures verve bij te zetten door wat Frans te spreken) is nog een streep rechtlijniger in de arm-rijk scheiding. Blomkamp jaagt de republikeinen de gordijnen in. nadat District 9 over immigratie handelde, haalt hij nu het sociale thema van de gezondheidszorg aan waarbij de republikeinen het aanzien als een pleidelysiumooi voor Obamacare en eisten dat de film uit de zalen werd gehaald. het moet gezegd worden dat de boodschap gratis gezondheidszorg voor iedereen er meer dan vingerdik op ligt. daarnaast is het ruimteschip Elysium iets te steriel, net zoals het acteren van Damon die in het actiegehalte moet onderdoen voor de nogal zwaar geschifte agent Kruger (Sharlto Copley). de Braziliaanse Alice Braga is de love interest in het verhaal maar dat is maar een zwakke bedoening. en toch is Elysium geen ontgoocheling want de actie is zeer onderhoudend, de verwoeste aarde die Blomkamp schetst is na zoveel postapocalyptische films één van de beste ooit gezien en zijn special effects zijn van topkwaliteit.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s