Pain & Gain


“pijn: de gist die het geluk doet rijzen.” _ Jan Deloof

Pain & GainMichael Bay die zijn eigen bombastische blockbusterbommen, waarbij het spektakel steeds bigger moet zijn zonder dat het enige filmwaarde moet hebben (het heeft zelfs een naam: de Bayhemstijl), opzij zet om het waargebeurde verhaal van Daniel Lugo te duiden. omdat hij er de Tansformersreeks voor onderbreekt, wilden we als dank Pain & Gain een kans geven. Lugo werkt als personal trainer in een gymzaal en is dat meer dan spuugzat. gedreven door een snel rijk wordend seminarie van goeroe Johnny Wu en opkijkend naar the american dream afdwingende personages als Vito pain_and_gain_ver5Corleone en Tony Montana, vat hij het plan op om zijn arrogante maar rijke fitnessklant Victor Kershaw te ontvoeren (zelfs in een film van Bay is Tony Shalhoub een verademing). hij weet zijn – op zijn zachtst uitgedrukt weinig snuggere – bodybuildersvrienden, de steroïdenverslaafde en daardoor impotente Adrian en de ex-bajesklant en met wisselend succes tot Jezus bekeerde Paul van zijn plan te overtuigen alhoewel dat plan nooit van een leien dakje loopt. uipain_and_gain_ver4teindelijk slagen ze er toch in enkele miljoenen af te troggelen maar wanneer ze hun nieuwe levensstijl niet onder controle krijgen, op de hielen gezeten worden door een privé-detective (Ed Harris) en een nieuwe ontvoering uitdokteren is het maar de vraag hoelang hun american dream kan blijven bestaan. ongetwijfeld hebben Mark Wahlberg, Anthony Mackie en Dwayne Johnson de pannen van het dak gelachen tijdens de draaidagen. ze amuseren zich kostelijk met het bizarre pain_and_gain_ver2scenario (mocht het niet waargebeurd zijn, was het ongeloofwaardig) maar hun satire mondt niet uit in rake grappen of komische situaties. ze amuseren zichzelf maar niet de kijker. het komt allemaal pompend geforceerd over mede omdat Bay zich eigen filmstijl op de korrel wil nemen. de slow motions slingeren je op alle verkeerde momenten rond de oren waarbij hij te pas en te onpas de montageschaar gebruikt. doe daar nog eens het schreeuwlelijke Miamidecor bij en je hebt meer dan twee uur barstende koppijn. pain is alvast correct in de titel, gain zal er nooit inzitten voor Bay.

1,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s