The Conjuring


“waar de feiten schaars zijn, zijn de experten talrijk” _ Donald A. Gannon

The Conjuringeen film over behekste geesten gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. het is een contradictio in terminis ook al hebben de hoofdpersonages Ed en Lorraine Warren echt bestaan als paranormale onderzoekers, Ed als demonologische expert, Lorraine als helderziend medium (zij leeft trouwens nog). in hun duizenden onderzochte bizarre meldingen lijkt er meestal een logische verklaring te zijn maar af en toe hebben ze prijs zoals bij (hun bekendste onderzoek) de Amityville Haunting dat tussen 1979 en 2005 uitmondde in een stuk of 9 films. hun meconjuring_ver5est enge onderzoek – The Perrons – hebben ze lang geheim gehouden maar Saw en Insidious regisseur James Wan laat het nu toch los op het filmpubliek. inhoud is weinig origineel: een groot, bouwvallig huis dat kraakt en piept langs alle kanten welke bewoond wordt door Roger en Carolyn Perron, hun vijf dochters en een hond alhoewel die de deurstap niet over wilt. al gauw beginnen deuren dicht te slaan, worden lakens afgetrokken,conjuring_ver4 begint de jongste dochter met een denkbeeldig vriendje te babbelen, ontdekt men een afgesloten kelder (waar men uiteraard in het holst van de nacht met enkele lucifers op ontdekking gaat) totdat de spoken alle registers opentrekken. paranormale onderzoekers komen ter plaatse en zelfs het blik van exorcisme wordt opengetrokken. het ziet er voor de familie allemaal belabberd uit zeker omdat de geest zich gehecht heeft aan de familie, zomaar eens verhuizen zorgt voor geen oplossinconjuring_ver3g. en toch. op het moment dat de films met geesten je strot uitkomen, beschikt Wan over een ongelooflijke horrortrukendoos waarmee hij zelfs de doorwinterde kijkers de stuipen op het lijf jaagt. hij brengt suggestieve horror (de scène waarin één van de dochters onder het bed wil kijken, zal lage schoolgaande kinderen ettelijke slapeloze nachten bezorgen), klassieke haunted houses horror (op momenten dat je het niet meer verwacht vliegt er een deur dicht, vallen fotokaders met dreigend tromgeroffel van de muren) en bezeten horror (Lilconjuringi Taylor krijgt bezoek vanuit de hel waarbij de latijns bijbelse uitdrijving met wijwater en kruistekens kan tippen aan The Exorcist). het meest geslaagde zijn echter de dreigende stiltes die klaarblijkelijk de steengoede paranormale onderzoekers Patrick Wilson en Vera Farmiga met angst in de ogen doorspartelen. wanneer in de cinema achter jou een jongen tegen zijn vriendin met bibber in de stem zegt, als je de volgende keer nog eens naar zo’n film wilt gaan, kun je maar alleen gaan, dan weet je dat hij een wussie is ofwel dat de horror van The Conjuring een verademing is in zijn genre.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s