The East


“het enige wat anarchisten presteren, is weerstand bieden.” _ Werner Mitsch

The Eastin The East zien we de voormalige FBI-agente Sarah (Brit Marling) van rechts naar links geslingerd worden tussen enerzijds haar huidige werkgever, een privéfirma dat spioneert ter informatieverzameling van klanten en anderzijds haar eerste veldopdracht, een anarchistische vrijheidsbeweging die met terreurdaden de wansmaken van de consumptiemaatschappij aanklagen. The East noemen ze zichzelf en het komt wel zeer dicht tegen een sektegehalte gehuisvest in de vrije natuur waar ieder lid opkijkt naar de charismatische leider Benji (Alexander Skarsgard). het is dus evenwel niet allemaal naakt pootje baden of kaeast_ver3stanjes poffen op een zelf houtgemaakt vuurtje, neen, in keurig pak infiltreren ze op een raad van bestuur feestje van een farmaceutische multinational om de toplui te vergiftigen met hun eigen medicijn of pompen ze olie in de villa’s van de CEO’s van energiemaatschappijen. in hun ogen allemaal onschuldig en noodzakelijk om de wandaden aan te kaarten. leftie Brit Marling (indertijd blijkbaar zelf opgetrokken met dergelijke groeperingen en hier naast scenarist ook hoofdactrice) doet moeite om een moreel dilemma te ontluiken: zijn die eeast_ver2cogroepen een tegen een wegwerpmaatschappij vechtende stroming die verdomd gelijk hebben om die rijke stinkerds (op de kap van de modaal werkende mens) een poepje van eigen deeg te laten ruiken of zijn ze in ogen van een eigen gecreëerd en gedefinieerd vrijheidsbeeld van de mens met hun vergelding geen haar beter. helaas hecht haar regisseursvriend Zal Batmanglij nogal veel aandacht aan het effect van dit dilemma op Sarah’s gevoelens voor Benji zodat de keuze in het dilemma overtrokken persoonlijk wordt. een filmpje voor de zichzelf verklaarde wereldverbeteraars die dit jaar ook al terecht konden bij The Company You Keep. ben je van die strekking zal je op de weg naar the east je gading vinden.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s