The Purge


“zuiverheid is het gevaarlijkste woord op deze planeet. waar dat opduikt, volgt Auschwitz.” _ Salman Rushdie

The Purgevergeet thanksgiving, nieuwjaar of halloween, leve het zuiveringsfeest. in 2022 is er een totaal nieuw Amerika met de criminaliteitscijfers dicht tegen zero. het is het resultaat geweest van de jaarlijks ingevoerde Purge: gedurende een nacht van twaalf uur mag iedereen doen wat hij wil wat neerkomt dat men het duistere beest in zichzelf oproept. meestal zijn het dan de goedverdienende burgers die jacht maken op zwervers, daklozen, armelui, het opvulsel van de samenleving zeg maapurge_ver3r en ze naar hartenlust beknuppelen, neersteken of aan flarden schieten (het is eens een aparte kijk op de klassenstrijd). James Sandin mag er tamelijk gerust in zijn: hij woont in een sjieke wijk en is baas van een beveiligingsfirma die naar jaarlijkse gewoonte veel geld verdient aan de Purge. klokslag 19.00u, wanneer er geen sprake is van politie, brandweer of ambulance, sluit hpurge_ver4ij zijn huis hermetisch af. wat echter buiten zijn zoon gerekend is die een door een holle bende achterna gezeten stomperd toch nog binnen laat. de gemaskerde gang wordt zo van hun zuivering gehinderd en hebben het al snel mede op Sandin en zijn familie gemunt. qua originaliteit kan het radicale idee van The Purge tellen en heeft het alle potentieel om uit te groeien tot een cultfilm in het slashergenre. ware het niet dat de uitwerking behoorlijk lomp en loom is. de personages begaan de ene onbegrijpelijke stommiteit napurge_ver2 de andere onnozele beslissing waarbij vooral zoon (zijn speelgoedwagentje wil je tientallen keren kapot kloppen op zijn zwartbebrild hoofd) en dochter (waarom loopt die toch altijd maar wenend weg richting slachtbank) frustrerend ergerlijk zijn terwijl ook Ethan Hawke en Lena Headey slechts angstvallig achter zaklamp en pistool hollen. het wordt deels goedgemaakt door enkele leuke horrormomenten (die maskers voelen aan als slashermagneten) en de eindigende burenruzie maar je gaat met een onvervuld zuiveringsgevoel door dat zo’n origineel idee veel grondiger moest uitgewerkt worden.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s