Ain’t Them Bodies Saints


“het enige verschil tussen een heilige en een zondaar is dat elke heilige een verleden heeft en elke zondaar een toekomst.” _ Oscar Wilde

Ain’t Them Bodies Saintsze waanden zich Bonnie en Clyde maar wanneer ze na een gewapende job achtervolgd worden door de politie en verdreven worden in hun bouwvallig huis op het Texaanse platteland besluit Bob (Casey Affleck met de melancholie in zijn stem), nadat een agent (een immer solide Ben Foster) beschoten wordt, het niet tot de uitkomst van Butch Cassidy And The Sundance Kid te laten komen. het duo laat zich inrekenen en Bob gaat 25 jaar de gevangenis in. Ruth (de wonderlijke Rooney Mara) blijft achter, met Bob’s baby in haar buik. met de geboorte van Sylvie kapt ze met dat verleden en zorgt ze voor hun kind. met de regelmaat van de klok krijgt ze brieven van Bob maar voor die laatste is dat een schrale troost. hij wil bij zijn gezin zijn. bij een zesde ontsnappingspoging weet hij uit de gevangenis te ontsnappen. het weerzien met zijn geliefde en dochter staat centraal alhoewel de politie en enkele gangsters uit het verleden hem ook graag willen weerzien. en het blijft de vraag hoe Ruth met zijn terugkeer zal omgaan. scenarist-regisseur David Lowery zal met zijn oaint_them_bodies_saints_ver2utlawlandschappen bij velen herinneringen oproepen aan het adres van Terence Malick (Badlands) en je kan er niet omheen dat het platteland van de cowboys bij het golden hour (wanneer de zon zeer dicht bij de horizon is) meer dan verrukkelijk is. vergis u niet, Ain’t Them Bodies Saints is geen klassieke of moderne western, het is meer over het gemis van een geliefde en het omgaan met de gedachte die geliefde mogelijks nooit meer weer te kunnen zien. vandaar is het tempo (net zoals dat klassieke Texaans accent) vrij langzaam en wordt de focus gelegd op de karakters en hun gevoelens. het komt wel tot een ultieme confrontatie (en die spanning had er eigenlijk meer in moeten zitten), maar het zijn vooral dromen die aan flarden geschoten worden.

3/5

40ste Filmfestival Gent – film 6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s