Gravity


“astronauten hebben een baan om de aarde.” _ Kees Versteeg

GravityThe Abyss, ik herinner me nog hoe mijn broer en ik als jonge tieners alleen thuis in de pikdonkere living steeds verder zakkend in de zetel de spanning verbeten. Gravity is er in geslaagd dit gevoel nog eens te ervaren. en dat komt vooral door een ongrijpbare locatie. de diepe waters van The Abyss zijn ingeruild voor de oneindige doodstille ruimte. daar zijn first time wetenschapster Dr. Ryan Stone en ervaren astronaut Matt Kowalski herstellingen aan een ruimtetelescoop aan het uitvoeren. Matt grapt de tijd weg tot hun ruimteschip het alarmerend bericht krijgt dat een Russische satelliet ogravity_ver6ntploft is en de brokstukken met een fameuze snelheid hun richting uitzwermen. regisseur Alfonso Cuaron laat zijn camera niet los en filmt haast een kwartier lang langsheen de zwevende ruimtevaarders en ruimteschiponderdelen waardoor de (mijn eigenlijk niet zo favoriete) 3D grenzen verlegd worden. vervolgens wordt je hartslag de hoogte ingejaagd met de inslag van brokstukken en start een onheilspellende zwerftocht in de ruimte. George Clooney haalt wat spanning van de ketel al is het maar om te verdoezelen dat met weinig brandstof, weinig zuurstof, weinig licht, geen gravity_ver5communicatie de vooruitzichten niet spectaculair zijn. die onderhuidse dreiging gaat nooit weg en als je weet dat de brokstukken rondjes maken rond de aarde weet je dat de twee ruimtevaarders nog niet snel thuis zijn. als hen dat lukt. Gravity gaat immers ook dieper in op het thema ‘kunnen loslaten’. Sandra Bullock is dan niet meteen de ideale actrice om dat gestalte te geven maar tussen al het paniekerige geschreeuw komt ze er nog mee weg. na Gravity zullen velen hun droom om eens een ruimte-uitstapje te doen meteen opbergen want die intense desolate spanning die de film ademt, wil je zelf niet beleven.

4,5/5

40ste Filmfestival Gent – film 7

Een gedachte over “Gravity

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s