All Is Lost


“de beklagenswaardigste schipbreukeling is hij die zelfs nog nooit is uitgevaren.” _ Amir Klink

all_is_lostvoor de dialogen hoefde Robert Redford geen schrik te hebben, hij is de enige acteur die voorkomt in de film, dit als schipbreukeling. tijdens zijn middagdutje op volle zee wordt hij wakker geschud door een helse bonk: zijn schip is tegen een container gevaren en de romp is zwaar gehavend. als zelf bricolerende man tapt hij het water weg en probeert hij het gat te dichten. de waterschade heeft evenwel alle communicatie uitgeschakeld. er rest hem enkel de mogelijkheid af te dobberen naar de vaarstroom van schepen ware het niet dat het weer op zee onvoorspelbaar is en snel kan omdraaien. nog wat meer water scheppen en gaten vullen dus totdat hij andere inventieve alternatieven moet bewandelen. het is geen probleem dat er niet wordt gesproken in de film, geen probleem dat we niks weten over onze man op de oceaan of waarom hij zich daar in de eerste plaats ook maar bevindt met zo’n klein bootje. integendeel, het biedt ruimte voor een gevecht van mens tegen de natuur waarbij de oall_is_lost_ver2verlevingsdrang hoe langer hoe meer naar boven komt maar ook danig op de proef wordt gesteld. de onfortuinlijke gebeurtenissen blijven zich echter maar opstapelen waarbij de vraag kan gesteld worden of dit wel zo lange tijd overleefd kon worden. als golven groter worden dan het bootje en windstoten de beauforts opstapelen en je dan als zeiler op het dek staat, ik weet niet of het zo’n stabiele omgeving is. ook wanneer hij later moet omswitchen naar een opblaasbaar rubberbootje blijkt hij daar veel en altijd het juiste gerief in achter gelaten te hebben. All Is Lost van J.C. Chandor is een interessante schipbreukelingfilm, en ongetwijfeld zal men Redford nomineren voor een oscar, maar gaat iets te ver om geloofwaardig te blijven.

2,5/5

40ste Filmfestival Gent – film 12

Een gedachte over “All Is Lost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s