The Missing Picture


“om het gras om te spitten, moeten zelfs de wortels worden vermorzeld.” _ leuze Rode Khmer

The Missing Pictureextremisme leidt tot excessen, zowel aan de rechtse als aan de linkse zijde. begin jaren zeventig breidde de Viëtnamoorlog zich uit naar Kampuchea, nu Cambodja genaamd. met B-52’s bombardeerde de Amerikanen vele streken plat en de bevolking zocht steun bij het militairse Khmer Rouge en zo kon Pol Put aan zijn opmars beginnen. een opmars die hij als (een verder dan Mao gaande) revolutie aanzag en waar mettertijd mensen toe gedwongen werden. zij moesten immers veranderen en als ze dit niet uit zichzelf deden, moest het in opdracht. mensen werden gedeporteerd naar het platteland en dienden afstand te doen van alle mogelijke bezit, elkeen werd via een zwarte outfit met elkaar gelijk gestemd en onder een zeer beperkt rantsoen bestond het bestaan uit een zware collectieve landbouw. omdat de Rode Khmer de boeren constant gade sloegen en bij de kleinste misstap zware straffen hanteerden, kon men niks anders doen dit zonder revolte te ondergaan. regisseur Rithy Panh heeft in eerdere films reeds het regime van de Rode Khmer aangeklaagd en hopelijk werkt dit helend voor de man die zelf in de rehabilitatiekampen één voor één zijn familieleden zag omkomen omwille van hongersnood of uitputting. uniek is dat hij zijn verhaal uit de doeken doet via emotierijke kleifiguren (als stille getuigen) en sobere maar pakkende cameraperspectieven over de maquettes afgewisseld met documentairebeelden en gruwelherinneringen waarmee een zwarte pagina van de menselijke geschiedenis als een indringende autobiografie aan je ziel blijft vastklitten. The Missing Picture is een picture die je niet mag missen.

4/5

40ste Filmfestival Gent – film 11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s