Fruitvale Station


“we moeten de metro dankbaar zijn. dankzij haar is de criminaliteit op straat verminderd.” _ Will Jordan

fruitvale_station_ver2Fruitvale Station is een metrostation te San Francisco. in de vroege uurtjes op nieuwjaarsdag 2009 vinden er enkele schermutselingen plaats waarbij de spoorwegpolitie nogal hardhandig tussenkomt. officier Johannes Mehserle verklaart (dat zullen zijn advocaten wel gedaan hebben) dat hij in plaats van zijn taser zijn revolver nam en per ongeluk Oscar Grant doodschoot. regisseur Ryan Coogler (die opgroeide in de buurt) belicht de laatste dag van de 22-jarige Grant. we leren hem kennen als een ex-gevangene die met mentaal vallen en opstaan hard werkt niet terug te vallen in zijn oude drugkoeriergewoontes. fruitvale_stationhet zijn daarbij vooral zijn vriendin en dochter die hem op het rechte pad houden. Coogler romantiseert zijn achtergrond wat maar met zijn gestage karakteropbouw en de knappe vertolking van Michael B. Jordan komt hij daar mee weg. wanneer het aftellen begonnen is naar nieuwjaar voel je naast de party-euforie tevens een ondergrondse spanning rijzen dat uitmondt in een filmische stomp in de maag. zeker omdat je weet dat dergelijke films nog in de maak zijn, ook al zijn de rollen dan misschien omgedraaid (cf. rellen in Meulenberg waarbij een politieagent een schedelbreuk oploopt en vecht voor zijn leven). Fruitvale Station laat het menselijke leven zien achter dergelijk zinloos geweld.

4/5

40ste Filmfestival Gent – film 14

Een gedachte over “Fruitvale Station

  1. Het was het geromantiseer wat me enigszins stoorde aan de film waardoor de uiteindelijke boodschap uiteindelijk minder impact had. Toch is het wel een goede film met fantastische acteerprestaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s