The Young And Prodigious T.S. Spivet


“wat is een uitvinding? het is de vondst van het gezochte.” _ Johann Wolfgang Von Goethe

The Young And Prodigious T.S. Spivetna een mislukt Amerikaans avontuur met Alien: Resurrection maakte Jean-Pierre Jeunet originele pareltjes (Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain, Un Long Dimanche De Fiançailles en Micmacs à Tire-Larigot) waarin het hoofdpersonage een zelfbestaanstocht maakt doorheen de visueel creatieve geest van de regisseur. hij hanteert eenzelfde principe (gebaseerd op ‘The Selected Works Of T.S. Spivet’ van Reif Larsen) en probeert het nog eens uit in Amerika (het blijft evenwel een Frans-Canadese productie). Montana, Treasure State, op de boerderij houdt de jonge T.S. Spivet zich bezig met cartografie en ander wetenschappelijk onderzoek. hij is de zoon van een zwijgzame honderd jaar te laat geboren cowboy (Callum Keith Rennie) en een keveronderzoekster die de uitgebrande broodroosters opstapelt als souvenirs (Helena Bonham Carter voelt zich als vrouwe Burton uiteraard in haar sas in de wereld van Jeunet). zijn zus is verslaafd aan missverkiezingsshows en zijn broer is een durfal. wanneer T.S. Spivet’s laatste uitvinding (een machine dat uit zichzelf blijft bewegen) de prestigieuze Baird-prijs gewonnen heeft, trekt hij er in het geheim van onderuit om van het oosten naar het westen van Amerika te reizen richting het Smithsonian te Washington. een coming of age reis met interessante ontmoetingen. het leven van T.S. Spivet op de ranch en zijn tocht van oost naar west is Jeunet ten top. met narratieve tussendoortjes, visuele tierlantijntjes, kleine mThe Young And Prodigious T.S. Spivet2aar hechte mijmeringen en herinneringen ademt de film ’s mans gekende avontuurlijke charme uit vergezeld van een kleurrijke regie die zelfs in een uitstekend 3D-jasje werd gestopt. nogmaals blijkt dat Jeunet een creatieve geest is die met zijn avontuurlijke zijstapjes zo’n tocht tot de verbeelding kan doen spreken alhoewel dan al duidelijk is dat de film het moet hebben van zijn mooie cinema en niet zozeer van het verhaal. T.S. Spivet boeit minder dan Amélie of Mathilde. zeker wanneer T.S. Spivet aangekomen is in het Smithsonian ebt alle emotie weg en is het directrice Judy Davis die de charme doorprikt op een Amerikaanse seriekolderwijze. The Young And Prodigious T.S. Spivet is mooi om te zien maar mist wat de echte Jeunet ziel.

3/5

40ste Filmfestival Gent – film 13

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s