Carrie


“de school is een broeikas waarin men de wreedheid en de domheid van de anderen leert kennen.” _ Alice Parizeau

CarrieBrian DePalma wachtte niet lang om de horrorroman Carrie van Stephen King (1974) op het witte doek (1976) te verfilmen. een decennium later zag ik hem als veel te jong kind en de scène van het vallende varkensbloed op Sissy Spacek ging de rest van mijn lagere school mee. 37 jaar later volgt een remake en Kimberly Peirce beloofde meer trouw te blijven aan het boek dan aan de film wat kort inhoudt dat gans de stad geteisterd wordt door Carrie in plaats van enkel de school. vergeet het maar, je krijgt een sterk Psychoremake gevoel, namelijk dat de originele film carrie_ver6gewoon herkauwd wordt. Carrie (Kick-Ass chick Chloë Grace Mortez) wordt streng katholiek en bijzonder preuts opgevoed door haar moeder (een zelfkastijdende Julianne Moore) en wanneer ze na het turnen in de gezamenlijke douches tussen haar benen bloed ontdekt, heeft ze niet door dat het haar eerste ongesteldheid is met een hoorn van gelach van de medestudenten tot gevolg. in deze tijden wordt dat dan gefilmd en op youtube gegooid. door het kordaat optreden van de school, schuldbesef van ecarrie_ver3en medeleerlinge worden pogingen gedaan ter betere integratie van Carrie. ze mag zelfs met de knapste bink van school naar het afstudeerbal. maar de fanatieke pesters denken daar anders over niet wetende dat Carrie na haar eerste maandstonden de kracht van telekinese ontdekt. het pluspunt is dat deze remake nog niet eens zo slecht aanvoelt voor het doelpubliek waarvoor hij gemaakt is: middelbare school kijkers. aanpassingen gebeurde dus in functie van de huidige tcarrie_ver2ijdsgeest en met ook de moderne filmtechnieken oogt de remake visueel sterker dan het originele. het negatieve is dat de spankracht van het originele niet geëvenaard wordt. misschien heeft dit ook te maken met het hoofdpersonage. Sissy Spacek indertijd was een meisje om schrik van te hebben waarbij haar ogen aanvoelden als op de huid uitdovende sigaretten. Chloë Grace Moretz doet het zeker niet slecht maar wekt teveel sympathie op voor haar rol. Carrie anno 2013 is een flauwe kopie voor wie het originele indertijd gezien heeft terwijl de huidige tieners er wel weg van zullen zijn. is hij dan geslaagd of niet?

2,5/5

40ste Filmfestival Gent – film 22

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s