Under The Skin


“huid: dat wat onze omtrek in een menselijke vorm houdt.” _ Leonard Rossiter

under_the_skinééntje in het genre what the fuck was that all about. en dan krijg je twee kampen: kijkers die het allemaal bevreemdend en fascinerend vinden versus kijkers die het frustrerend opgeblazen lucht vinden. naar de roman van Michel Faber volgen we Laura die in het grauwe regenachtige platteland van Schotland verraste wandelaars met haar bestelwagentje oppikt (we hebben later geleerd dat enkele scènes met minicamera’s zijn gemaakt waarbij de passanten van niks wisten). als Laura de gedaante heeft van Scarlett Johansson gaan de niets vermoedende passanten gewillig mee naar haar verblijf. maar eens daar aUnder_the_Skin_posterangekomen, is er voor hen geen weg meer terug. wat er gebeurt? je zou het een soort van consumeren kunnen noemen wat enkele bizarre mooie (onder zwart water) plaatjes oplevert. maar waarom ze dat bij herhaling doet, waarom achter haar rug sporen uitgewist worden door motorijders, wie of wat ze is en waarom ze naar het einde zichzelf wil ontdekken, dit blijft geheel onbeantwoord. er worden veel vragen opgeworpen wat dan ook veel stof oplevert voor discussie. voor de ene een verdienste, voor de andere een te grunder-the-skin-poster-20130904ote idiote pretentie van regisseur Jonathan Glazer. hoe dan ook, op Under The Skin valt geen etiket te kleven. een beetje abstracte science fiction als je het karakter Laura opvat als Alien, stukjes sociale thriller, een coming of age drama van een vreemd wezen, een beetje ode aan David Lynch? ook daar heb je het raden naar. en wat met Scarlett Johansson? ze speelt haar rol zoals dat hoort: koud, afstandelijk, gevoelloos alsook behoorlijk naakt. als de makers dit voor commerciële doeleinden gebruiken, zullen vele onwetende kijkers in de verkeerde film belanden. het is immers niet de naaktheid dat telt, wel, zoals de titel laat vermoeden, de huid en wat er zich onder afspeelt.

2,5/5

40ste Filmfestival Gent – film 17

2 gedachten over “Under The Skin

  1. Ik kan er geen gevoel bij kweken. Ik ben een fan van Johansson, maar ik denk toch dat ik deze film niet eerder ga zien dan als deze een keer op maandagavond op TV wordt uitgezonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s