Upstream Color


“als je goed om je heen kijkt dan zie je dat alles gekleurd is.” _ K. Schippers

upstream_coloreentje in het genre what the fuck was that all about. er zijn er die de nieuwe van Shane Carruth (negen jaar na zijn debuut Primer) omschrijven als een memorabele transcendentale ervaring, anderen zien het als een film die onbegrijpelijk nergens heen gaat. ik moet zeggen dat ik ook niet echt door heb waarover de film gaat en wat hij ambieert. blijkbaar worden er parasietwormen gecreëerd die eens ingebracht bij een mens diens identiteit beheerst waarbij uitbuiters via proza van Henry David Thoreau’s Walden het handelen van die persoon ter eigen verrijking gebruiken. eens uit dergelijke nachtmerrie ontwaakt, merkt Kris dat ze alles kwijt is: geld, huis, job. zich verder afstandig houdend tegen upstream_color2de samenleving, probeert ze haar leven opnieuw op de rails te zetten wanneer ze Jeff (gespeeld door Carruth zelf) tegen het lijf loopt. die blijkt hetzelfde meegemaakt te hebben en ze graven dieper in hun verhaal dat leidt tot een … varkensboer. diens varkens beklemtonen mijns inziens metaforisch het verhaal van Kris en Jeff al is het mogelijk dat andere kijkers de dwarrelende puzzels anders interpreteren. meteen het grote nadeel van Upstream Color: je kan te ver gaan in de interpretatie totdat je er geen snars meer van begrijpt en de film eigenlijk een frustrerende ervaring wordt. de experimentele toontjesmuziek, de minimalistisch ontleedde dialogen en de niet altijd consistente montage is hier eveneens niet behulpzaam in.

1,5/5

40ste Filmfestival Gent – film 20

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s