Het Vonnis


“er bestaat geen gerechtigheid, er bestaan alleen grenzen.” _ Albert Camus

dHet Vonnise televisiereeks de rechtbank geeft een interessante kijk op het rechters en advocaten bestaan in realiteit dat recent met het volgen van een moordenaarsproces een boeiende blik op het hof van assisen biedt. Het Vonnis van Vlaams beste commerciële regisseur Jan Verheyen zou je de rechtbank – fictie kunnen noemen en is het de vraag of hij het even boeiend heeft kunnen maken als de realiteit. Luc Segers mag dan een brave correcte naar eigen zeggen saaie man zijn, hij staat wel aan de vooravond om CEO te worden van een internationaal topbedrijf. een tankbeurt bij het naar huis rijden, geeft echter een faliekante wending aan zijn leven: zijn vrouw en dochter worden bij een roofoverval vermoord. de dader heeft al heel wat op zijn kerfstok staan en Segers kan hem identificeren als dader. zaak opgelost en jaren tralies zien voor hem? neen, advocate Teugels (Veerle Baetens beperkt zich weer tot het van buiten leren van haar tekst) merkt dat de procureur een handtekening vergeten zetten is en wegens deze procedurefout wordt de dader vrijgesproken. de stoppen slaan door en Segers neemt het recht bewust in eigen handen. niet alleen ten opzichte van de moordenaar maar ook ten aanzien van de ongeloofwaardige Belgische rechtsstaat. de roofoverval deed mij wat denken aan Death Sentence maar Verheyen volgt het verdere wraakpad van de gevallen engel niet, integendeel, de wraakdaad krijgen we in uitgesteld relais mondjesmaat te zien. een wraakfilm is Het Vonnis niet geworden, wel wat de titel laat vermoeden een rechtbankthriller er op gericht de kijker te doen nadenken over gerechtigheid en of iemand het recht heeft het recht in eigen handen te nemen. Verheyen doet dit inhoudelijk prima door drie partijen tegen elkaar uit te spelen: een geniale Jappe Claes vertegenwoordigt het openbaar ministerie, een steengoede Johan Leysen de advocaat van Segers en Veerle Baetens de advocaat van de duivel die de letter van de wet uitspeelt (maar te beleerd). u, beste kijker, bent een vierde partij als de publieke opinie en zal bij ieder betoog wel een klein beetje voor- of tegenstander worden van Segers’ daad. enig nadeel is dat de pleidooien lang uitgesponnen zijn en de tussendoor close-ups kunnen het niet altijd up tempo houden. de stilistische beeldvorming is prima (Frank Van den Eede deed het camerawerk voor Verheyen ook al in diens beste film Dossier K) en de cast herbergt een rits bekende Vlaamse acteurs met uiteraard Koen De Bouw terecht op kop. vanuit de verontwaardiging krijg je misschien net iets teveel een ‘zie eens hoe mank en onbegrijpelijk het rechtssysteem is’ gevoel, het geeft meteen wel stof ter debat achteraf. Het Verdict? Jan Verheyen heeft opnieuw een terechte commerciële filmhit te pakken.

ook een aparte melding waard is de figurantenrol van Werner De Nijs – verantwoordelijke bewakingsdienst AZ Nikolaas – die als politieagent aan de zijde van Koen De Bouw veelvuldig sereen in beeld is. 😉

3/5

[http://www.youtube.com/watch?v=vByiZx142Og]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s