Escape Plan


“gevangenissen zijn ontworpen om mensen te breken, om de bewoners te veranderen in dieren in een dierentuin – gehoorzaam aan hun bewakers, maar gevaarlijk voor elkaar.” _ Angela Davis

Escape Plangelukkig bestaan er comebackfilms zodat wij jongeren die de opgepompte old school B-actiefilms van de jaren tachtig niet kennen, ze toch leren ontdekken. of er diezelfde appreciatie is, is een andere vraag. de individueel recente films van Stallone (Bullet To The Head) en Schwarzenegger (The Last Stand) vielen immers bij kijkers en aan de box office niet in de smaak. dan maar de krachten bundelen? Stallone is Ray Breslin die zich anoniem laat opsluiten in gevangenissen, er uit breekt om nadien iet of wat sarcastisch aan de gevangenisdirecteur de zwakke plekken te tonen. met zijn ervaringen pende hij zelfs het ultieme gevangenisboek neer (je kunt je natuurlijk afvragen hoe hescape_plan_ver4et komt dat gevangenisdirecteurs hem niet herkennen, soit). hij en zijn team (50 Cent als computerhacker, echt?) krijgen van de CIA de vraag om een door private investeerders gefinancierde strafinrichting te testen. gezien de vette cheque gaat hij gewillig op het aanbod in. alleen, eens daar aangekomen blijken de cellen niet klassiek te zijn maar wel glazen stulpen, zijn de cipiers gemaskerd en bovenal, heeft de gevangenisdirecteur er alles voor over om hem binnenin te houden. gelukkig komt er hulp vanuit onverwachte hoek van Emil Rottmayer. niet alleen met die naam maar ook voor de rest is Schwarzenegger danig op dreef en weet escape_plan_ver3hij zowel uit dramatische (wat een uitbarstende isoleercelmonoloog) als komische vaatjes (Arnie tegen Sly: you don’t look that smart; Sly tegen Arnie: neither do you) te tappen. het prison break verhaal op zich is tamelijk cliché (met de klassieke personages: snode directeur (Jim Caviezel), sadistische cipier (Vinnie Jones), de dienstverlener, enz), loom (de leeftijd, alhoewel ze er zelf om mee kunnen lachen, weegt overduidelijk zwaar door) en ongeloofwaardig (bewakers vuren kogels af die nooit raken, ons actieduo mist nooit). origineel ware het geweest indien regisseur Mikael Hafström het vescape_plan_ver5oyeuristische gevangenisconcept van altijd bekeken en gecontroleerd te worden, had uitgewerkt. niet dus. gelukkig is er het over the top derde deel (eerste deel is introductie personages en setting, tweede deel het gevangenisleven en derde deel de ontsnapping) waarbij de spierbundels van weleer hun naam eer aan doen: Stallone bengelt schietend aan een helikopter en Schwarzenegger neemt een zwaarwichtige mitraillette ter hande om lustig om zich heen te knallen. nostalgie voor de jaren tachtig, memorabel om de twee actiehelden van toen samen te zien, dus verplichte kost, maar het neemt niet weg dat Escape Plan eigenlijk maar een middelmatige prison break is.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s