Captain Phillips


“een boot die in de haven blijft liggen, zal geen gevaar lopen – maar die komt ook nergens.” _ Richard Armstrong

Captain Phillips8 april 2009, kapitein Phillips navigeert het vrachtschip MV Maersk Alabama met een lading van 17000 ton en een crew van 20 bemanningsleden richting Mombassa. ze bevinden zich in de Hoorn van Afrika waar sinds 2005 Somalische piraten actief zijn. wanneer de kapitein twee snel naderende stippen ziet op zijn radar, bevestigt zijn verrekijker dat er 2 skiffs met gewapende mensen op komst zijn. Phillips volgt koelbloedig de antikapingsprocedures: zijn crew wordt in groepjes diep verscholen in de tanker, sproeikoppen spuiten strak water langs het schip en met stuurboordmanoeuvres tracht men de piraten af te houden. wanneer één sproeikop het begeeft, weten vier piraten in hun tweede poging het scaptain_phillips_ver4chip te enteren. ze gijzelen de kapitein en maken duidelijk dat ze voor miljoenen dollars gekomen zijn. regisseur Paul Greengrass behoudt zijn handelsmerk van de shaky handheld camera waarmee hij de kijker mee in het verhaal wil zuigen alsof je het zelf meemaakt. de entering, de gijzeling, de navy seal onderhandeling en de reddingsoperatie voelen daardoor zeer authentiek aan. tevens vergeet hij niet vanwaar hij de mosterd gehaald heeft, namelijk de documentaire. Greengrass ging daadwerkelijk op zee filmen (en dus niet in een reservoir zoals bij All Is Lost) en bovenal wil hij niet zomaar een actievolle spektakelfilm brengen. Greengrass geeft de actie weer zoals die beleefd werd door kapitein Phillips tussen 8 en 12 april 2009 (de film is trouwens gebaseerd op het boek dcaptain_phillips_ver2at Phillips nadien neerpende: A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea). een gewone werkman die zijn gezin tot ziens kust wanneer hij voor een lange periode op zee moet, hen doodgraag ziet, maar plichtsbewust geconfronteerd wordt met de verantwoordelijkheid die hij voor zijn crew moet opnemen wanneer zijn schip gekaapt wordt. een menselijke held in plaats van een heroïsche held. Greengrass maakt tevens niet de fout het verhaal zwart wit te brengen en belicht ook de motivatiekant van de Somaliërs die weinig levensuitzicht hebben dan mee te doen met de draaikolk van piraterij. zoals je merkt betreft het hier in dagen een korte kaping. de Maersk was het eerste (en tot hiertoe enige) Amerikaanse schip icaptain_phillips_ver3n 200 jaar dat gekaapt werd, het was dan ook nieuws en de marine diende dit snel af te handelen. vandaar het eerder actiegerichte werk in vergelijking met het Deense Kapringen (A Hijacking) waarbij de kaping maanden aansleepte en de makers zich concentreerde op de psychologische diepgang van de gijzelaars, gijzelnemers, onderhandelaars en de positie van een winstgevend bedrijf. ik waag me dan ook niet aan een vergelijking tussen deze twee kapingfilms, ze hebben elk apart hun waarde. zeker ook nog een pluim voor  Tom Hanks die uitstekend is als de levensnuchtere kapitein en er in slaagt om in de slotscènes je emoties bij de keel te grijpen. Captain Phillips is vakwerk zoals we dat van Greengrass gewend zijn.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s