The Hunger Games: Catching Fire


“uit nood vormt zich het roversgild en honger drijft de wolf uit ’t woud.” _ François Villon

The Hunger Games - Catching Firebrood en spelen, The Hunger Games. als concept kan ik het best appreciëren: discipelen van twaalf armoededistricten moeten het in de postmoderne Romeinse gladiatorenarena Panem tegen elkaar opnemen tot er slechts één overleeft. met deze jaarlijkse show, in het lang en het breed rechtstreeks uitgesmeerd op de 1984-televisie, geeft het decadente Capitole van president Snow (Donald Sutherland) een waarschuwing aan het gepeupel over hoe een verhulde dictatuur in elkaar zit. enkel kon ik mij niet van de ontgoocheling ontdoen dat er eerst een lang uitgesponnen narratief verhaal gebracht werd  alvorens the hunger ghunger_games_catching_fire_ver16ames, en dat is toch hetgene waarvoor je gaat, van start gingen. en ook tijdens deze spelen dacht ik met heimwee terug aan Battle Royale (toch een pak rauwer en gruwelijker) en The Running Man. het vervolg is louter meer van dat, alleen, het is een sequel uiteraard op een 512 miljard opgeleverde box office film, veel grootser en bombastischer. in de wel zeer lange proloog zien we overlevers Katniss (Jennifer Lawrence), geplaagd met posttraumatische stress, en Peeta (Josh Hutcherson), geplaagd met onbeantwoorde liefde, op zegetoer (ook Woody Harrelson is weer van de partij) doorheen de hunger_games_catching_fire_ver3districten. Katniss wordt zo heen en weer geslingerd tussen de geforceerde televisierelatie met Peeta en de spontane liefde met districtjongen Gale (posterboy, en niet echt passend in de armoedewereld, Liam Hemsworth). erg opbeurend is ze dus alleszins niet geworden van haar overleving en daarbovenop wordt ze tijdens de overwinningstoer, alweer tegen wil en dank (een echte Jeanne D’Arc kun je haar niet noemen), een symbool van opstand welke een doorn is in het oog van president Shunger_games_catching_fire_ver33now die beroep doet op een nieuwe spelmaker (verrassend om Philip Seymour Hoffman in een groots commerciële film te zien). als overlevenden van the hunger games als verzetshelden aanzien worden, zet ze dan in de 75ste jubileumeditie tezamen in de arena. als leiders gekortwiekt worden, zo ook de revolutie. na het gepalaver volgt traditioneel de voorstelling van de vorige 24 winnaars (Stanley Tucci mag zich als host nog eens lekker laten gaan) waarbij zeer veel aandacht gaat naar decorsetting en kostumering (u herkent, nou ja, opnieuw Elizabehunger_games_catching_fire_ver2th Banks als excentrieke make up pin up Effie en Lenny Kravitz als de stonedkijkende jurkontwerper). het lijkt wel The Great Gatsby: hoe meer kitsch, hoe beter (al kun je er van opmaken dat de decadentie beeld staat voor de onbescheiden en onverschillige sociomaatschappelijke buitenkant van onze leefwereld). het is pas zeer laat in de film dat opnieuw the hunger games starten maar meer dan elkaar zijn het giftige misten (het leek wel The Fog), blikseminslagen, elektromagnetische velden en op hol geslagen bavianen die de kandidaten teisteren. je hebt trouwens overduidelijk het gevoel dat als je John Rhunger_games_catching_fireambo hier zou loslaten of Dutch Schaefer (Schwarzenegger uit Predator) geen enkele kandidaat het langer dan een uur zou volhouden. en dat is toch wel een probleem: de personages zijn te zwak uitgewerkt om als verzetstrijders door te kunnen gaan (een flair die Morpheus, Neo en Trinity bijvoorbeeld wel hadden in The Matrix). toch blijken de kandidaten er met een hogere missie te zitten welke we pas te zien zullen krijgen in het derde deel. omdat de franchise uitgemolken moet worden, zal net zoals bij Harry Potter en Twilight dat derde deel opgesplitst worden in 2 helften, één voor 2014 (The Hunger Games: Mockingjay Part 1) en één voor 2015 (Part 2). mijn honger is er niet zo groot voor.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s