Enough Said


“je kent iemand pas als je met hem samenleeft. je kent hem pas echt goed als je van hem gaat scheiden. ” _ Donna Lipsett

Enough Saideen romantische komedie over veertigers die omwille van zijn herkenbaarheid open staat voor alle generaties. Eva is reeds tien jaar gescheiden en settelde zich in het voortkabbelende leven als masseuse. niks uitdagend, niks spectaculairs, gewoon herkenbaar normaal en alledaags. het aanstaande vertrek van haar dochter Ellen naar de universiteit maakt haar wel behoorlijk nerveus. want tot haar alledaagse leven behoort de zorg en bekommernis over haar dochter. met het bevriende echtpaar Sarah en Will (die wel eens meer durven kibbelen over verdrongen scheidingsdrang dan over huwelijksgeluk) trekt ze naar een feestje om wat mensen te leren kennen. meer nog, ze weet enerzijds een nieuwe patiënte te boeken, Marianne (Catherine Keener die eveneens in de vorige vier films van regisseuse Nicole Holofcener acteert) die met haar perfecte poëzie, vriendschap met Joni Mitchell, kraaknette huis en verrukkelijk zelf gemaakt ice tea een innemende indruk op haar maakt en anderzijds, alhoewel na een gênante kennismaking, Albert leert kennen. ook gescheiden en ook een dochter die op het punt staat het universiteitsleven ver weg in te duiken. maar zoals u weet, het alledaagse leven verloopt niet zoals in een film op wieltjes. en dat is de ultieme aantrekkingskracht van Enough Said. het is geen Hollywoodiaans romcomtussendoortje waarbij flauwe of simpele liefdesperikelen voor een breuk zorgen om vervolgens met zeemzoete stroop, bleitmuziek en goedmakende relatieclichés een bewierokend eind te hebben. Julia Louis-Dreyfus en James Gandolfini zijn de verpersoonlijking van mensen uit een gebroken gezin die met oprechte nuchterheid de gevolgen van een scheiding verwerken: de kinderen tellen en voor de rest zien we wel. als ze elkaar leren kennen, is dit ook niet holder de bolder een onstuimige romance, ze bouwen dit gefaseerd op waarbij de aftoetsing van ziet hij/zij mij zitten onbewust wordt uitgespeeld. het eigen opgebouwde leven wil men verder zetten en men verkent de grenzen van de andere of die de eigen leemtes kan opvullen. het moment waarop Eva zegt “I’m tired of being funny” is zeer krachtig: waar ze zich steeds in allerlei bochten moet wringen om een evenwicht te hebben in haar leven, werk en relatie met de dochter, kan ze even in de armen van Albert gewoon zichzelf zijn. de essentie van liefde. Holofcener vermijdt de goedkope grappen al weet ze handig gebruik te maken van henough_said_ver2et sitcom talent van Julia Louis-Dreyfus die o.a. Emmy awards won met Seinfeld, The New Adventures Of Old Christine en Veep. als je dan ook weet dat de stiefvader van Holofcener producer was van enkele Woody Allen films (ze duikt zelfs al eens op als figurant) mixt ze de sitcommomenten met enkele neurotische episodes van haar personages. en in dit geheel bevindt zich wijlen James Gandolfini. geen sikkepit van een moment denk je aan Tony Soprano. Albert is een charmante struiserd met de beide voeten op de grond die net zoals u en ik heen en weer geslingerd wordt tussen pijnlijke en gelukkige momenten. een sterke, romantische, laatste hoofdrol van Gandolfini. Enough Said is een aangename romantische film.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s