American Hustle


“oplichters verduisteren.” _ Frans Hiddema

American Hustleeen film over oplichters alhoewel het vooral dekijker is die opgelicht wordt, zeker nadat bedenkelijk 3 golden globes en 10 oscarnominaties aan de nieuwe film van David O. Russell (The Fighter, Silver Linings Playbook) werden toegekend. zoals de film zelf aangeeft is het met stukjes gebaseerd op het Abscamschandaal uit 1978, een undercoveroperatie van de FBI waarbij men, met de expertise van een professionele oplichter, de pijlen richtte op corrupte leden van openbaar bestuur (een senator, vijf leden van het Huis van afgevaardigden, drie leden van het american_hustle_ver2stadsbestuur van Philadelphia en een immigratie-inspecteur werden veroordeeld). die verschillende eenheden bemand O. Russell met een rits van topacteurs: Christian Bale speelt zowel fysiek als intrinsiek op overtuigende wijze de meesteroplichter Irving Rosenfeld. met zijn papperige buik, in verschillende bochten gewrongen en zijn kaalheid verbergende dunne haardos en een lichtbruine bril wamerican_hustle_ver4aarvan de glazen haast onder zijn neus komen zou je denken, mede met zijn hartprobleem, dat hij een nerveus, onzekere en ongedurige kleine bedrieger is maar net die indruk van hem geeft blijk van de tegenstrijdige intelligentie waarmee hij zijn plannen opbouwt. wanneer je denkt hem in zijn greep te hebben, kent hij alle trucjes om uit die greep te komen. die grip komt van Bradley Cooper die met krulletjeshaar gestalte geeft aan de overambitieuze FBI agent Richie DiMaso. vamerican_hustle_ver3aak teveel improviserend komt zijn egorechercheurstrip teveel op de voorgrond welke storend is voor het ritme van de film. de twee protagonisten hebben een driehoeksverhouding met Sidney Prosser aka Edith Greensly, oplichterscompagnon. Amy Adams’ benen en duizelende decolleté krijgen zeer veel camera-aandacht, misschien dat je daardoor vergeet aan welke zijde zij staat, zowel zakelijk (oplichter of FBI) als relationeel (Irving of Richie). concurrentie is er van Jennifer Lamerican_hustle_ver5awrence als labiele huiselijke echtgenote van Irving maar ook haar fratsen worden naar het einde toe van de film te veel en te storend op de voorgrond geplaatst. aan overheidszijde herkennen we Jeremy Renner als burgemeester Carmine Polito die met zijn kuif net terug lijkt te komen van een Elvisimitatieshow. het decor waarin deze rits van bekende acteurs opdraven (u ziet ook nog Robert De Niro kort maar dreigend als een capo verschijnen) ademt één en al jaren zeventig uit perfect georchestreerd op een samerican_hustlewingende soundtrack (de disco swingt al eens de pan uit). maar hier stopt het volledig. O. Russell heeft laten weten geen moer te schelen omtrent de feiten van het Abscamschandaal en het lijkt effectief of het scenario van Eric Warren Singer enkel maar voor de schone schijn staat op de aftiteling. vele scènes lijken gewoonweg niet te stoppen waarbij de dialogen uitdraaien op onzinnige prietpraat en de camera maar wat verder kabbelt. niks tegen iAmerican Hustle 2mprovisatie maar een overzichtelijk kader ontbreekt. ieder doet maar zijn eigen gedacht, brengt zijn eigen act en als het op samenspel aankomt, krijg je een laten we elkaar overtreffen gevoel: ongecontroleerd, onbeheerst, uitbundig, tierend waarbij de camera van O. Russell niet meer weet op welke acteur dan te fixen. het blijkt dat ieder van de cast kampte met tijdsgebrek en als je dan als regisseur niks geeft om de plot en je improviserend filmt wanneer acteurs er zijn of niet die dan op hun beurt audities lijken te doen in diverse gevoelsuitbarstingen, tja dan licht je jezelf op als regisseur. de film ging aanvankelijk American Bullshit heten…

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s