Inside Llewyn Davis


“muziek is de beste manier om de tijd te verteren.” _ W.H. Auden

Inside Llewyn Davistwee kernelementen maken dat Inside Llewyn Davis de kijker zijn aandacht weet te behouden. ten eerste is er het virtuoze talent van de Coen Brothers zich uitend in winters gefilterde kleuren waarbij groezelige caféoptredens met langzaam opstijgende sigarettenrook afgewisseld worden met lang idyllisch uitzichtloze landschappen wanneer het hoofdpersonage Llewyn Davis (naturelle Oscar Isaac) zich een weg baant om zijn folkcarrière aan de man te brengen. ten tweede is er de inneml_2042568_4afcace3ende muziek die perfect getimed de emoties van Llewyn weerspiegelen. van melancholie (Hang Me, Oh Hang Me) over een sprankeltje hoop (Please Mr. Kennedy is al een instant klassieker met die bizarre stemdeuntjes tussenin van Adam Driver) naar doffe ellende (The Death Of Queen Jane) om dan weer van vooraf aan opnieuw te beginnen. de soundtrack is gewoonweg een pareltje. veel hebben de Coen Brothers evenwel niet te vertellen behalve dan een weekje Llewyn Davis volgen die met zijn gitaar en meestal een of andere kinside_llewyn_davis2at bij de hand haast iedere nacht bij vrienden moet aankloppen om te overnachten. en en route leer je via die mensen wat meer van Llewyn kennen, vol goede voornemens en dromerige hoop zonder er resultaten mee te boeken maar er ook niet teveel om te geven. van die personages zelf, kom je echter zeer weinig te weten behalve dan de ongrijpbare liefde met zijn ex-lief Jean (een sip kijkende Carey Mulligan). inside_llewyn_davisJustin Timberlake, John Goodman, Max Casella, Garrett Hedlund, het lijkt wel of ze, niettemin met een bizar randje, moeten dienen als bijrolopvulsel. in The Straight Story bijvoorbeeld werkt dat wonderwel maar de Coen Brothers proberen deze karakters te karikaturaal te maken. enkel F. Murray Abraham is in die stoffige schaduw en snijdend beredeneerde blik subliem. Inside Llewyn Davis bevat van mijlenver het herkenbare Coen kwaliteitslabel maar is veeleer een melancholish folkmuzikaal zijproject in belichtend schaduwrijke decors.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s