Nebraska


“let als je naar een doel reist goed op de weg. want de weg verrijkt ons terwijl we hem bewandelen.” _ Paulo Coelho

nebraskazo’n 1000 mijl moet Montana verwijderd zijn van Lincoln, hoofdstad van Nebraska. en toch wil Woody Grant er naartoe stappen. hij heeft een loterijbrief gekregen waarop staat dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen. een misleidende reclameactie maar noch door zijn twee zonen David en Ross, noch door zijn scherp sarcastisch gebekte vrouw Kate kan het uit zijn verstand gepraat worden dat het prijzengeld een luchtbel is. misschien doordat zijn verstand aangetast wordt door een beginnende dementie (Bruce Dern is met zijn voorovergebogen onregelmatige tred en starre af en toe van deze wereld wegkijkende blik als koppige en zwijgzame Woody terecht gennebraska_ver3omineerd voor een oscar), misschien ook als surrogaat om iets te betekenen dat hij zich kan herinneren. je hoort het Kate (June Squibb met haar temperamentvol karakter en venijnige opmerkingen denk je meermaals van ‘heb die als vrouw’) nog zeggen: als hij een miljoen dollar wilt, had hij er maar beter voor moeten werken. blijkbaar ziet Woody maar al te graag de bodem van vele bierflesjes. David, misschien is het om de mysterieuze vaderfiguur beter te leren kennen, misschien om zijn eigen problemen op een rijtje te zetten, besluit om met zijn vader naar het loterijkantoor in Nebraska te rijden. nebraska-2013-01onderweg belanden ze in Hawthorne waar Woody een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht en vele van zijn familie en kennissen wonen. het gerucht dat hij een miljoen dollar gewonnen heeft, gaat rond als een vuurtje. een roadmovie in de stijl waarbij je verwacht Alvin in zijn Straight Story iedere minuut te ontmoeten. regisseur Alexander Payne (o.a. Sideways, The Descendants) blijft trouw aan zijn oevre waarbij hij het dysfunctionele van een familie koppelt aan een vleugje humor en waarbij het onderweg zijn belangrijker i6907_poster_iphones dan de bestemming. Nebraska is een enorm knappe karakterontwikkeling. veel wordt er over Woody’s geschiedenis niet verklapt en hij komt over als een nukkige, afstandelijke alcoholist maar tijdens het verblijf in Hawthorne en de oude bekenden die David er ontmoet, komen kanten van Woody aan het licht die onbekend waren voor David en groeit de band tussen vader en zoon. niet dat je hem meteen wilt knuffelen maar je krijgt een innerlijk begripsgevoel, een herkenbare weemoed waardoor je zonder moeite Woody blijft volgen tot Lincoln. mogelijks cliché voor een roamovie al camoufleert Payne dat met enkele absimagesurd humoristische momenten: de gebroeders Grant die allen, na elkaar jaren niet meer gezien te hebben, elk zwijgzaam in een zetel naar de voetbal zitten te kijken, de kwajongenspanning die David en Ross voelen als ze een compressor willen stelen die hun vader vroeger had uitgeleend of Kate die langs grafstenen zich vuilbekkend uitlaat over de doden. het wisselt perfect de achtergrond van Nebraska af. de staat waar Payne opgroeide en waar het lijkt of je het lot moet winnen om er vanonder te kunnen l_1821549_c547cf5fmuizen. de schilferende panden, bejaarde steaktavernes en de éénmansdrukperskrant tonen een desolaat Amerika waar geen ruimte is voor investeringen. de zwart wit fotografie brengt het uitgestreken landschap met grazende koeien tussen de hooistapels een extra dimensie schraalheid. alsof de tijd er in de jaren zeventig gestopt is (welke je ook merkt aan de leeftijd van de bewoners waar iedereen iedereen kent en iedereen over iedereen roddelt). Nebraska is eenvoudig in zijn plot maar doet je wegmijmeren naar de al dan niet geslaagde tussenstops in je eigen levenstraject.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s