Dallas Buyers Club


“er was alleen maar aids voor nodig om van homo’s weer stomme flikkers te maken.” _ Hiram Kasten

Dallas Buyers Clubten tijde dat Rock cocksucking Hudson sterft, is het leven van Ron Woodroof er één van blote madammen (liefst tegelijk), whisky, gokken en rodeorijden. door een incident tijdens zijn werk als elektricien belandt hij in een ziekenhuis en moet de dokter hem iets vertellen over zijn bloedonderzoek. niet over het alcoholgehalte of cocaïnesporen, wel over de besmetting met het HIV-virus. nog 30 dagen te gaan. vol woede en ongeloof zet deze homofobe vrouwenversierder zijn buitensporige leven ongelimiteerd verder. hij, een cowboy, flierefluiter eerste klas die geen homo een hand durft te geven om de ziekte dallas_buyers_clubniet op te lopen, zit met dat virus? leg nog een lijntje aub. totdat zijn bobijntje uitgaat. met eenzelfde temperament bestormt hij de bibliotheek om zich te verdiepen in de farmaceutica hoe zijn immuunsysteem te versterken. hij stuit wel op geneesmiddelen, alleen heeft de Food and Drugs Administration ze niet goedgekeurd. zij leuren bij de Amerikaanse bevolking met producten uit de industriële farmaceutische sector die aids zien als een winstvirus mdallas_buyers_club_ver3eer dan een virus om te genezen. Woodroof start een illegale Buyers Club waar de lokale gemeenschap tegen een lidmaatschap van 400 dollar per maand mengelingen van aidsremmende middelen kunnen verkrijgen. een carrièreswitch van egocentrische bekrompen homohater naar intelligente ondernemer en genderactivist? zo simpel is de biopic niet. om klanten te ronselen voor zijn praktijk gaat hij in zee met de transseksuele Rayon. het wordt geen verwelkoming in de hodallas_buyers_club_ver5mogemeenschap, het is een zakelijke overeenkomst waarbij Woodroof homo’s moet dulden om winst te maken. door zijn handel weet hij zijn eigen leven zeven jaar te rekken en gaandeweg groeit er wel een soort van respect tussen de twee. Matthew McConaughey en Jared Leto zorgen ervoor dat deze aidsfilm boven de middenmoot van biografische levenswandels uitstijgt. je krijgt wel een nevenplot waarbij Woodroof het opneemt tegen de fadallas_buyers_club_ver6rmareuzen waarbij hij een aantal keer de belastingsinspectie op zijn hals krijgt en ook in de persoon van Jennifer Garner (niet echt de beste castingzet van de film) is er een losse flodder love interest. dat zijn de zaken die wel cliché zijn in een drama als dit en boeien minder. de manier en de flair echter waarmee McConaughey haast ieder schermmoment inpalmt, gaande van excentrisme, woede, instortingen, angst, ambitie en strijd, getuigt van dallas_buyers_club_ver8grootse klasse die de laatste tijd met Killer Joe, The Lincoln Lawyer, Mud en The Wolf Of Wall Street eveneens geëtaleerd werd. hij gaat Christian Bale uit The Machinist achterna en verloor zo’n 25 kilogram om gestalte te geven als de kortgelonte redneck annex aidslijder. het wordt geen personage om te omarmen, wel één om respect voor te hebben. net zoals de echte Ron Woodroof dat verwierf in de homogemeenschap van Dallas.dallas_buyers_club_ver7 Leto laat het zingen even links liggen en ontpopt zich tot gevoelige transseksuele handelspartner, geheel met gewaxte benen en afgeschoren wenkbrauwen. de dialogen tussen beide en de manier waarop ze op morele basis afstandelijk naar elkaar groeien, geven deze aidsfilm de nodige drive. de Canadese regisseur Jean-Marc Vallée blikte de film op 25 dagen in (terwijl het script van Craig Borton meer dan 15 jaar op zoek was naar financiering) met handheld camera’s wat de jaren tachtig uitstraling ten goede komt al ontbreekt zijn regie zelf aan dynamiek. hetgeen echter ruimschoots gecompenseerd wordt door Leto en vooral McConaughey.

3,5/5

Een gedachte over “Dallas Buyers Club

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s