300: Rise Of An Empire


“de Griek is van nature een patriot.” _ Melina Mercouri

300 - Rise Of An Empireals je even naar de banner kijkt van deze blog moge het duidelijk zijn dat 300 één van mijn lievelingsfilms is van het afgelopen decennium. aangezien de strijd tussen de Grieken en de Perzen op meerdere fronten werd bekampt, was er ruimte voor een tweede clash. niet echt een sequel, niet echt een prequel want 300: Rise Of An Empire speelt zich zowat gelijktijdig af met de strijd van King Leonidas met zijn 300 Spartanen en Xerxes met zijn miljoenen soldaten. de 300 in de titel staat er dan ook puur voor de marketing aangezien de strijd hier vooral geleverd wordt three_hundred_rise_of_an_empire_ver15tussen de Griekse bevelhebber Thermistocles (die in de eerste Perzische invasie van Griekenland King Darius – vader van Xerxes, zo weet u meteen de reden van de tweede Perzische invasie – met een speerwerp wist te doden) en de Perzische perverte vlootcommandante Artemesia. die strijdgevechten vormen de hoogtepunten. Noam Murro mocht de fakkel overnemen van Zack Snyder maar die zal als producent wel ingefluisterd hebben zijn techniek gewoon tthree_hundred_rise_of_an_empire_ver13e kopiëren: ontblote gespierde krijgers met hun zwaard en schild die vol overgave naar hun tegenstander rennen, met een druk op de slow motion knop krijgen we gedetailleerd de zwaardslag of speerstoot beweging waarbij liters bloed of eens een paar ledematen in het rond zwieren om dan de vinger terug van de knop te nemen tot de volgende tegenstander er aan komt. zeker niet nieuw meer maar het moet gezegd dat Mthree_hundred_rise_of_an_empire_ver12urro zijn strijdgevechten hypergestileerd aflevert, een puur genot om naar te kijken zeker omdat hij de gevechten vanuit verschillende wervelende camerahoeken brengt zonder ze kapot te monteren. ook fijn zijn de kleine stofdeeltjes of vuurvonkjes die voor onze 3D-bril passeren alhoewel je kan interpreteren dat ze het verhaal moeten camoufleren. dat is op zich geen erg. dat het allemaal niet historisch correct is (Thermistocles werd later verbannen uit Griekenland waarbij hij in ruil voor zijn diensten een riant inkomen three_hundred_rise_of_an_empire_ver11kreeg in … Perzië), geven we geen fluit om maar in 300 wist Leonidas ons steeds op te pompen met zijn speeches. oh, wat hebben we Gerard Butler gemist. Sullivan Stapleton komt niet tot aan zijn enkels en zijn peptalk (dat men moet vechten voor de Griekse vrijheid hoor je teveel om de haverklap) is om bij in slaap te vallen. wanneer een Spartaan vocht vielen er honderden Perzen onder zijn zwaard, bij de Grieken voel je naar het einde toe van de film alleen maar zwaardmoeheid. gelukkig is er Eva Green (three_hundred_rise_of_an_empirenoem mij eens één film waarin ze haar borsten niet laat zien) die in zwarte klederdracht haar bloeddorstige rol als Artemesia met verve over the top speelt en zo al eens graag een net afgehakt hoofd kust alvorens het de oceaan in te gooien. ook heb ik Snyder gemist want buiten de vechtscènes blijven de beelden van het democratische Athene, de schilderachtige landschappen en de golvende zeeën bijzonder troebel, alsof er een waas hing voor het scherm. bovendien maakt men de grote fout om één de film in 3D te brengen en twee om die 3D pas achteraf toegevoegd te hebben. enkel wanneer Xerxes als een Christus zich over zijn volkthree_hundred_rise_of_an_empire_ver20 troont, had ik een imposant gevoel maar buiten die enkele seconden heeft de 3D geen enkele meerwaarde. Murro weet dus vooral te scoren met zijn gevechten (begin- en eindclash zijn fantastisch opwindend) maar meer dan een kopie te zijn van 300 is hij eerder het kleine broertje die de epische impact van 300 mist. ach, we hebben onze slow motion gevechten genietend gehad en men mag wat mij betreft ook andere Perzich-Griekse veldslagen historisch bewerken, keuze genoeg: de slag bij Plataeae, de slag bij Mycale, de slag bij Himera. eens zien of er nog andere waardige Grieken zijn want in 300: Rise Of An Empire komen de Atheners niet tot aan de achillespees van de Spartanen.

3/5

Een gedachte over “300: Rise Of An Empire

  1. Heb deze film ook recent gezien en alhoewel hij minder is dan het origineel (had ongeveer dezelfde issues als jij) heb ik me er toch wel erg mee vermaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s