Snowpiercer


“sneeuwvlokken zijn, net als mensen, allemaal verschillend en mooi, maar ze kunnen allebei bijzonder hinderlijk zijn als ze hun individualiteit verliezen in een samenscholing.” _ Bill Vaughan

snowpiercer_ver20een passende opener uit de krant voor mijn recensie: vanuit de Verenigde Naties lekte een rapport uit van het klimaatpanel dat wel een heel somber beeld schetst van de aarde als de klimaatverandering niet wordt tegengegaan (hongersnood, oorlog, miljarden economieverlies, enz). Snowpiercer start met een experiment van de mensheid (een bepaald gas wordt in de bovenste lagen van de atmosfeer gelost) om het broeikaseffect tegen te gaan. loopt dat even verkeerd af: in een mum van tijd kampt de aarde met een derde ijstijd en is de mensheid verloren. de geniale ingenieur Wilton had de catastrofe zien aankomen en bouwde een onfeilbare nooit stoppende trein waarin zo’n duizend snowpiercer_ver21overlevenden in de honderdtallen wagons konden plaats nemen. sindsdien draait hij toertjes rond de sneeuwrijke aarde. de duizend mensen zijn allesbehalve rationeel ingedeeld in de wagons. helemaal achteraan heb je het uitschot en hoe meer je naar voor gaat in de trein, hoe beter de klasse. een letterlijke horizontale hiërarchie zeg maar of nog, de menselijke klassenstructuur lineair opgedeeld waarbij de onderbouw-bovenbouw gekanteld wordt naar achteraan versus vooraan. maar de onderdrukking leidt tot opstand en onder leiding van Curtis (Captain America Chris Evans wordt een mad max antiheld) bijgestaan door compagnon Edgar (een opgewonden Jamie Bell) en grsnowpiercer_ver22ijze patron Gilliam (getooid met een communistische uitstraling) wroet en vecht de lage klasse zich naar de locomotief. de trein is de wereld, de locomotief het kloppende hart, als je de locomotief controleert, controleer je de trein. die voorwaartse tocht is één van de meest surrealistische, bizarre en vindingrijke veldslagen (alhoewel de film gebaseerd is op de Franstalige graphic novel Le Transperceneige van Jacques Lob, Benjamin Legrand en Jean-Marc Rochette). iedere deur van een wagon, opent een andere beleveniswereld en hoe verder je gaat hoe meer je de weerspiegeling van een ontspoorde klassenmaatschappij herkent en hoe verder verwijderd je raakt van de witte puurheid die de sneeuw aan de buisnowpiercer_ver19tenkant uitstraalt. het tempo en gevoel is daarbij telkens verschillend waardoor de helse trip op geen enkel moment ééntonig wordt en je steeds verrast wordt wanneer de slotenmaker Minsu (Kang-ho Song) een deur opent. de benauwde smalle ruimte van een wagon zorgt daarbij voor een onafhoudelijk claustrofobisch gevoel. komt daarbij nog eens dat de Koreaans zeer geliefde filmmaker Joon-Ho Bong (The Host, Mother, Memories Of Murder) kon rekenen op Chan-Wook Park als producent waardoor bevreemdende, rustige, bruisende of belerende wagonpassages afgewisseld worden met dictatoriale, totalitaire en expliciet gewelddadige passages. wanneer de lasnowpierceragste klasse met hamers en ander tuingerief zwaar geharnaste soldaten bestormd, krijg je een Old Boy gevoel in het kwadraat, een vanuit woede ontstane fakkelren zet je in vuur en vlam en daarnaast worden er vernuftige martelsancties toegepast. Snowpiercer is langs de buitenkant van poëtische schoonheid en bevat inhoudelijk meerdere laagjes, vanuit de binnenkant een surrealistische  trip die steeds bevreemdender wordt wanneer men de locomotief nadert en biedt per wagon afwisseling in gevoels- en gemoedsfeer waarbij de opstand het geweld niet schuwt. Snowpiercer is alvast al DE film van deze winter en klaar om een cultstatus te verwerven.

4,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s