Cold Eyes


“de ogen zijn de vensters van de hersenen.” _ Bernard Devos

Cold EyesCold Eyes brengt je eigenlijk terug naar de tijden van Die Hard, Point Break, Speed of Heat (of beter kan ik refereren naar Infernal Affairs, Breaking News, The Thieves en Exiled). niet al te moeilijk doen over de plot – je bakent de goede van de slechte af in een resem van misdaden – en van meet af aan zet je de actiemeter in de maximum versnelling waarbij een kat en muis spel gespeeld wordt tussen de misdaadbende en een politie-eskadron. de gang wordt geleid door meesterbrein James (Jung Woo-sung). in een klein superette krijgt hij zijn oCold Eyes.jpg2pdrachten (Kim Byeong-ok komt de kijker zeker bekend voor) die hij minutieus en gechronometreerd voorbereid. tijdens de operatie neemt hij met zijn verrekijker alles waar vanuit een wolkenkrabber (de skyline van Seoul geeft kijk op een bruisende metropolis ware drukke verkeersstraten en bezige marktactiviteiten afgewisseld worden met tot rust komende kunstplekjes) en geeft hij telefonisch zijn directieven aan zijn uitvoerende bende. de squad wordt geleid door detective Hwang Sang-jun (Seol Kyung-gu) die zijn agenten strategisch in het straatbeeld inzet. het stratenplan is voor hem een schaakbord en zijn agCold Eyes.jpg3enten verschuift hij als pionnen. voor het onderzoek kan hij beroep doen op rookie Ha Yoon-ju (Han Hyo-joo) die beschikt over een gedetailleerde observatie, maximum concentratie en een uitstekend onthoudingsvermogen. je kan je afvragen of dit niet gewoon resulteert in een conventionele formulefilm en inderdaad, een bankoverval wordt afgewisseld met een auto-achtervolging en de diefstal van aandelendata wordt in een nachtelijke onderneming afgewisseld met een op de hielen zittende spionage-Cold Eyes.jpg5achtervolging en in een climax kruisen de leiders elkaars ingenieuze pad. alleen de manier waarop de formule gebracht wordt, is een wervelwind die blijft tollen. regisseur Joh Ui-seok nam Kim Byung-seo in ondersteuning en de samenwerking levert een doordachte remake op van de door Johnnie To geproduceerde film Eye In The Sky uit 2007 (met Tony Leung en Simon Yam die je op het einde in een gewaardeerde cameo ziet opdraven). het tempo is strak en dynamisch, de actie wordt op de huid gevolgd (wanneer Hwang vanuit een raam op een auto springt, volgt de camera de beweging vanop diens hoofd, alsof je samen een duosprong maakt) enCold Eyes.jpg4 is recht toe recht aan (crimineel brein James is van het zwijgzame type met maar één gezichtstrek; die heeft geen zin in een babbel met zijn slachtoffers waarbij een vulpen al eens makkelijk als moordwapen gebruikt wordt), de omgeving van Seoul wordt ten volle benut (van de gedempte metroruimte over de bedenkelijke nachtwinkelstraten tot de brede autolanen waarop een spectaculaire achtervolging gehouden wordt met auto’s die samen met de camera en met de kijker de lucht in vliegen) en de cast is solide. Cold Eyes was vorig jaar een regelrechte hit in zijn thuisland en is een koude douche voor Hollywood dat met tranen in de ogen alleen maar kan toezien hoe een echte actiethriller nu alweer vakkundig wordt gemaakt.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s