Rigor Mortis


“wat zullen die mensen die over het leven klagen, van de dood vinden?” _ Jô Soares

rigor_mortismet Rigor Mortis brengt de 30-jarige Juno Mak (voorheen tevens zanger, platenproducer, eigenaar van het kledijlabel Chapel Of Dawn en acteur) een ode aan het Jiangshi fictie genre. vooral in de jaren tachtig was dat big business in de Hong Kong filmindustrie met de ultieme topper Mr. Vampire. laat u niet misleiden, met vampieren heeft dit Chinese subhorrorgenre niet veel te maken. het gaat er hem om dat een lijk tot leven wordt gebracht door de geestrituelen van een Taoïstische priester. die werd dan een Chinese vampier genoemd maar hunkert niet naar bloed of onsterfelijkheid maar absorbeert wel qi, de energie van de levenden. wanneer ze zich verplaatsen, zweven ze al huppelend. vandaar werden ze the hopping vampires genoemd. schrik of lach dus niet wanneer je in l_9990014_549dc1fcRigor Mortis plots het tot leven gekomen lijk dartelend ziet huppelen naar zijn volgend slachtoffer. de setting is een groots onderkomen appartementsgebouw (doet wat denken aan het gebouw uit The Raid). de levens uitgebluste acteur Chin (gespeeld door Chin Siu Ho hemzelve, de enige echte Mr. Vampire uit Ricky Lau’s gelijknamige film en de nodige sequels) doet er zijn intrek al is het maar om zich ver van het drukke medialeven zich van het leven te beroven. zijn buur (Anthony Chan Yau die evenzeer naast Chin Siu Ho acteerde in Mr. Vampire) weet hem in allerijle kung fu stijl te redden al betekent dat de start van nog meer problemen voor Chin. in zijn appartement vond een gruwelijk gezinsdrama plaats (waardoor het ook een weerzien wordt met de jong lang zwartharige Chinese geesten genre The Rinl_2771800_709c1e4ag en The Grudge; Takashi Shimizu is trouwens producent) terwijl ergens een buurvrouw de hulp inroept van een Taopriester om haar overleden man nieuw leven in te blazen. visueel verdient Mak het nodige krediet want de gecreëerde creepy atmosfeer houdt de kijker in zijn greep en achter iedere hoek sluipt wel een onaangename verrassing. hij neemt zijn tijd om het verhaal te vertellen en de historiek van de karakters te duiden (hiermee geeft hij respect aan een generatie vergeten Hong Kong acteerglorie die bedanken met overtuigende vertolkingen waarbij je die vergeten blik in hun nostalgische ogen kunt aflezen en hun setting van een vergaan afgekalefaterd gebouw hun filmcarrière mogelijks weerspiegelt). met de zl_2771800_a87a7ebfware thematiek van de personages is het tempo van deze Chinese horrorfilm niet behoorlijk snel te noemen wat bepaalde kijkers zeker zal doen afhaken. en in tegenstelling tot de oorspronkelijke hopping vampire films is hier iedere humoristische noot weggelaten. daarnaast is die hopping vampire van een bedenkelijke creatie alsof Lucio Fulci een kapot gesmeten bloembak geboetseerd heeft met enkele auto-onderdelen en haaientanden. Rigor Mortis bevat debuutfouten en zal niet iedereen weten te overtuigen maar Mak heeft van de combinatie tussen Mr. Vampire (zonder de humor) en The Ringachtige films toch (gezien het beperkte budget) een visueel geslaagde film gemaakt.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s