Open Grave


“een graf is altijd groter voor wie het ziet dan voor wie erin gaat.” _ Karel Boullart

open_gravehet is eens anders wakker worden: een man opent zijn ogen in een grote put gevuld met zich ontbindende lijken; bovendien heeft hij totaal geen idee wie hij is en hoe hij daar terecht gekomen is. een doofstomme Aziatische vrouw weet hem uit de put te halen en zo komt de man in een nog groter onverklaarbaar geheel: een handvol andere personen bevinden zich op de plek en hebben eveneens geen idee wie ze zijn. volledig afgezonderd in een bos ver weg van de bewoonde wereld start een onbetrouwbaar kat-en-muisspel: wie kan wie vertrouwen en wie is open_grave2verantwoordelijk voor de lijken. en wat doen die ondersteboven opgehangen lijken aan de bomen? en waarom hamert de Aziatische dame (niemand kan haar handschrift ontcijferen) op de datum van de 18de van de maand dat nog 2 dagen te gaan is? Open Grave bevat een enorm interessante amnesiapremisse en regisseur Gonzalo López-Gallego slaagt er verder in om het zombiegenre op zijn kop te zetten. niet alle karakters kunnen op sympathie rekenen maar deopengraveposter centrale spilfiguur Sharlto Copley (de Zuid-Afrikaan was ook al te zien in District 9, The A-Team en Elysium) trekt voldoende aandacht naar zich toe als hulpvol karakter, doordrammend op zoek naar zijn identiteit en in twijfel door flashbacks die toch doen vermoeden dat hij iets verschrikkelijks heeft gedaan. in de zweem van onwetendheid zorgt het voor wisselende reacties bij de anderen waarbij o.a. Thomas Kretschmann (King Kong, Wanted), Joseph Gordon (Immortals, Alexander) en Erin Richards (ook in BIFFF openingsfilm The Quiet Ones) meeopen_grave3spelen in wie is de mol. wisselend is ook de plot: door traag en gecontroleerd gebruik van flashbacks krijgt de kijker geleidelijk aan meer informatie over het gebeuren, maar niet zonder dat López-Gallego je meerdere malen op het verkeerde been zet. het is pas op het einde (waarbij de spanning ten aanzien van de naderende deadline alleen maar stijgt) dat je de eindjes aan elkaar knoopt en die ontknoping is ook wel een verademing in het genre. de sfeer baadt constant in een sfeer dat er iets ergs is gebeurd en port de nieuwsgierigheid aan van de kijker. wie de Walking Dead wil zien in Tsjernobyl, één interessante en originele optie: Open Grave.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s