47 Ronin


“de eer is de poëzie van de plicht.” _ Alfred De Vigny

forty_seven_ronin_ver9genruko ako jiken ofwel de wraak van de 47 ronin in de vroege 18de eeuw geldt in Japan als het bekendste voorbeeld van de samoerai-erecode bushido. de gebeurtenis op zich is bij historici onderwerp van kritiek en daarmee bouwden scenaristen Chris Morgan (o.a. vijf Fast & Furious films) en Hossein Amini (Drive, Snow White And The Huntsman) de 47 ronin om tot een legende waarbij zelfs demonen Japan onveilig maken. meester Asano ontvangt in zijn provincie de shogun waarbij tevens meester van de buurprovincie Kira (Tadanobu Asano, gekend uit Ichi, The Killer en recent forty_seven_ronin_ver8ook in Thor: The Dark World en Battleship) op uitgenodigd is. die laatste is uit op het land van Asano en met behulp van een heks (Rinko Kikuchi, die je zal kennen uit Pacific Rim, deelt een bruin en blauw oog) trekt in een zweem van tovenarij Asano zijn zwaard om Kira te doden. wachters kunnen dit voorkomen en door de shogun wordt hij veroordeeld tot het plegen van seppuku. Kira erft het land. de samoerai van Asano worden verbannen en zonder meester zijn ze roninforty_seven_ronin_ver2. een jaar lang broeden ze op een wraakplan (leider Oishi zou dit gecamoufleerd hebben met bar- en bordeelbezoeken, hier wordt hij een jaar lang in de vergeetput gegooid) en op de vooravond dat Kira gaat trouwen met de dochter van Asano (aha, Ko Shibasaki uit Battle Royale!) bestormen ze zijn kasteel. maar omdat Kira in de film een heks heeft en zich tot draak kan omtoveren, dienen ze een beroep te doen op de halfbloed Kai die opgevoed is door demonen. de grootste misstap van de film. niet omdat Kai per se door Keanu Reeves gespeeld wordt (ook hier doolt hij weer rond met een doelloos bforty_seven_roninegrafenisgezicht) maar omdat dit leeg personage alle aandacht naar zich toetrekt terwijl die eer toekomt aan Oishi en de zijne. wiens verhaal is het eigenlijk? Hiroyuki Sanada (The Last Samurai, The Twilight Samurai en onlangs ook in The Wolverine) straalde alvast meer charisma uit. tevens: uitgezonderd Reeves is de cast geheel Japannees (en een sterke cast) maar toch wordt zeer hinderlijk enkel maar Engels gesproken wat afbraak doet aan de perfecte kostumering en rustig ademend landschap (hier merk je een Lord Of The Rings aanpak). de setting is geheel Japans, daar hoort geen Engels gesproken te worden, zeker niet wanneer men dforty_seven_ronin_ver6aarbij de stemhoogte verlaagt tot die van Reeves en dus geen enkele dynamiek uitstraalt, terwijl dat net de kracht is van de Japanse taal passend bij een samoerai. een andere zwakte komt van debuterend regisseur Carl Rinsch die knoeit met de special effects (de fantasy-elementen zijn totaal overbodig in een sowieso sterk verhaal als dat van 47 ronin), zwakke CGI aflevert in dit digitale tijdperk (alleen de wijdse beelden van het landschap evenaren eens LOTR) en te pas en te onpas de schaar in het filmlint zet. neen, de film 47 ronin doet geen eer aan de 47 ronin die hun eer toonde aan hun meester.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s