Captain America: The Winter Soldier


“een goed soldaat heeft een grote dosis stompzinnigheid nodig.” _ Florence Nightingale

captain_america_the_winter_soldier_ver8de ultieme Amerikaans patriottistische superheld – hij vocht tegen nazi Duitsers en kamikaze Japanners – probeert na zijn ijstijd zijn draai te vinden in Washington DC (een leuk lijstje draagt hij in zijn binnenzak van in te halen films of elpees). regelmatig draaft hij op om crimineel gespuis aan banden te leggen, gaarne samen met Natasha Romanoff, ofwel Black Widow (de wulpse Scarlett Johansson laat met plezier haar lichaamsvormen in alle gymposities kronkelen). bij de laatste klus heeft hij zijn twijfels bij de werkwijze van S.H.I.E.L.D. al weet hij captain_america_the_winter_soldiernog niet of zijn baas (Samuel L. Jackson is terug in zijn vertrouwde ooglaprol van Nick Fury en krijgt zelfs veel meer screentime dan in de andere Marvelverfilmingen met zelfs een enorm bloedstollende achtervolging in zijn gepantserde wagen) of diens baas (Robert Redford lijkt zich beter te voelen in het glazen penthouse dan in zijn rubberbootje van All Is Lost) in een molrol vertoeft. hij steekt zijn neus iets te diep in stcaptain_america_the_winter_soldier_ver20inkende zaken en al snel kan hij buiten Natasha en looptrainingspartner Sam Wilson, ofwel Falcon, niemand vertrouwen en komt hij oude bekenden met slechte bedoelingen tegen uit de Tweede Wereldoorlog die hulp krijgen van The Winter Soldier (Sebastian Stan) die met zijn bionische arm de paramilitaire evenknie is van Captain America (Chris Evans is op dreef) die zoals gewoonlijk met zijn schild graag aan discusboomerangwerpen doet. de plot is een typisch tcaptain_america_the_winter_soldier_ver2ussendoortje voor een superheldenfilm alhoewel de ontrafeling nogal complex wordt gebracht. gelukkig zijn er de beheerste maar fonkelende actiescènes die meer neigen naar spionage (misschien omdat qua superkrachten Captain America de minst bedeelde is) en daarom zowel denderend als spannend zijn. niettemin stapt het broederlijke regisseursduo Russo (maken vooral comedy genre You, Me And Dupree en zorgen ookcaptain_america_the_winter_soldier_ver7 voor enkele glimlachpassages) in de Marvelval om van de climax een grootse stadsafbraak te maken met kelderende wolkenkrabbers en naar beneden donderende luchtschepen waartussen wat persoonlijke vetes uitgevochten worden. er komen minstens twee Marvel films per jaar uit, met telkens zo’n gigantische digitale sloopbattle, je kijkt er eigenlijk niet meer van op. spijtig dat de actie en spionage weer plaats moet ruimen voor de clichématige blockbusterelementen. maar die stempel draagt hij wel met (Amerikaanse) vlag en wimpel.

3/5

Een gedachte over “Captain America: The Winter Soldier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s