Ragnarok


“wees voorzichtig als u op zoek gaat naar avontuur: het is absurd gemakkelijk te vinden.” _ William Least Heat Moon

ggaten_ragnarokebaseerd op originele verzen van de Noordse mythologie dacht het Jorvik Viking Centre dat de wereld op 22 februari 2014 ging vergaan: de aarde zou opensplijten en de inwoners van de hel, met de wolf Fenrir, de slang Jormungand en de draak van de onderwereld op kop, zouden op aarde losgelaten worden. Thor (heeft die het niet te druk met verfilmingen?) en andere Noordse Walhallagoden zouden ons ter hulp snellen en de strijd tussen goed en kwaad brengt zoveel natuurrampen met zich mee dat alles onder water zou komen staan. twee mensen overleven uiteindelijk de eindstrijd. Ragnarok in het kort. voor de legende althans, niet voor de film. verwacht dus geen Marvelspektakel al kan ik me inbeelden dat een jonge Indiana Jones toch jaloers zou zijn op Sigurd (Pål Sverre Hagen). werkzaam in een museum onderzoekt hij obsessief (waarschijnlijk om het verlies van zijn vrouw te verwerken) het wrak van een zuiders gevonden vikingschip (gebaseerd op het scheepsgraf van het waarlijk gevonden Ogaten_ragnarok2sebergschip) dat tot in het noordelijke Finnmark gevaren zou zijn en naar wat hij gelooft de sleutel bevat tot de verklaring van de Ragnarok vikingmythe. wanneer zijn collega Allan komt opdraven met een stenen tablet met mapinscripties gevonden in Finnmark zijn ze ervan overtuigd dat ze aldaar het antwoord zullen vinden. in plaats van een zonnige zomervakantie, sleurt Sigurd zoon en dochter (tegen haar zin) mee naar het afgelegen maar mooie landschap (Peter Jackson, buiten Nieuw-Zeeland biedt ook dit noordelijke gedeelte van Noorwegen wijdse adembenemende landschappen en regisseur Mikkel Braenne Sandemose maakt dit duidelijk met enkele luchtbeelden waarbij de tocht van Sigurd evenzeer die van Frodo kon zijn). daar krijgen ze hulp van de knorrige, op voorhand te betalen gids Leif en de vrouwelijke archeologe Elisabeth (Sofia Helin uit The Bridge). qua karakterontwikkeling (inclusief hebzucht en lieflijke toenadering) is er weingaten_ragnarok_ver2ig origineels te vertellen en dit lijkt ook niet de bedoeling te zijn van Sandemose. wel wil hij het avontuurlijke gevoel in de kijker losweken en ons onderdompelen in de sensatie van een legende-onderzoeker (Harrison Ford in Indiana Jones, Nicolas Cage in Nationale Treasure, Brandon Fraser in The Mummy). wel, daarin is hij geslaagd, wat toch wel verrassend is gezien zijn vorige film Cold Prey 3 een horror slasher film was. Ragnarok, daarentegen is een film voor gans de familie, jong en oud, voor ieder die zijn avontuurlijke laarzen eens wil aantrekken. hij heeft niet de intentie zijn bekendere voorgangers te overtreffen maar er wel een Scandinavische versie van aan te bieden.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s