Hatchet III


“een botte bijl maakt veelal meer kapot dan een vlijmscherp mes.” _ Theo A.J. Deddens

hatchet_iiiHatchet III? is er dan een Hatchet en Hatchet II hoor ik al vele kijkers/lezers denken. jawel, maar de Hatchet Army bleef een kleine niche bij de horrorondergrondliefhebbers of slasherfestivalgangers. Victor Crowley kreeg in 2006 en 2010 nooit die publieke bekendheid die bvb Jason Voorhees, Michael Myers of Leatherface al meerdere keren te beurt vielen. en alhoewel de derde film enkele verwijzingen en inside joke referenties bevat naar zijn twee voorgangers, kan je toch aanpikken bij Hatchet III om te besluiten gaarne lid te worden van de Hatchet Army. bedenker Adam Green is nog altijd betrokken als scenarist en producer (om van zijn gniffelende drohatchet_iii.5nkencameo nog te zwijgen), de regiestoel gaf hij door aan BJ McDonnell. aangezien hij de vaste cameraman was in Hatchet I en II merk je eigenlijk dat verschil niet. we starten waar we met Marybeth (de woordenschat van Danielle Harris zal zich vooral beperken tot een white trash fuck you gehalte) geëindigd zijn: in het Honey Island Swamp schiet ze de hulkachtige moeraslegende Victor Crowley morsdood; hij komt nog eens even terug al weet Marybeth daar wel weg mee door middel van de grootste kettingzaag die je gezien hebt. er blijft letterlijk niet veel over van Crowley (waahatchet_iii.2rmee de bloederige toon meteen gezet is). ze wandelt met zijn scalp naar het politiebureau alwaar ze in hechtenis genomen wordt. afgaande van het bodycountverhaal stuurt sheriff Fowler (Zach Galligan van Gremlins gaat over de top) zijn troepen naar het moeras voor onderzoek. een SWAT team zal hen vergezellen (want: hoe meer zielen, hoe meer doden). ondertussen krijgt Marybeth bezoek van lokale journaliste Amanda (Caroline Williams van The Texas Chainsaw Massacre 2) die zich verdiept heeft in de legende Victor Crowley (voor een achtergrondrelaas ga je wel de andere films moeten zien; whatchet_iii.3at zeker niet storend is in de derde film want zo wordt het tempo door verklarende flashbacks of dergelijke er niet uitgehaald). zij beweert te weten hoe Crowley voorgoed te kunnen doden. want ons monster blijkt iedere dag te verrijzen in zijn oorspronkelijke gedaante. met het lokale korps en een SWAT team (als leider herken je Derek Mears die in 2009 gestalte gaf aan Jason Voorhees in de Friday The 13th reboot) heeft hij dus gaarne zijn handen vol. Crowley is eigenlijk wel fenomenaal als je hem vergelijkt met andere slasherfiguren en valt misschien nog best te omschrijven als The Toxichatchet_iii.4 Avenger met Predatorallures. chapeau voor Kane Hodder (in de jaren negentig enkele keren Jason Voorhees vertolkt, dus je krijgt een scène van Jason vs Jason) die daarvoor telkens 50 pond silliconen, prothesen, latexonderdelen en andere make up middelen moest trotseren in de warme vochtige Louisianamoerassen. en dat moet je de makers zeker meegeven: ze brengen hun Hatchetfranchise onder de garantie dat het CGI vrij is. old school horror en gore zeg maar en hoe. agenten worden in tweeën gedeeld, hoofdn worden van de borstkas gerukt, darmen worden uit de romp gesmeten terwijl ook machete of bijlen makkelijk armen ehatchet_iii_ver2n benen loshakken al zal blijken dat Crowley die hulpmiddelen zelfs niet nodig heeft. het bloed, ledematen, ingewanden spat daarbij lustig in het rond, evenals een paar teelballen, op de zelf gemaakte slasher wijze. make-up effects artiest Robert Pendergraft en zijn crew moesten ook hier de gekke doodscènes immers zonder CGI uitvoering brengen en ze slagen daar knap in. het is genieten van de gory fun. het woord fun mag hier gebruikt worden want echte doodsangsten sla je niet uit. Hatchet III is een soort van comedy-horror dat in gelijke mate kreten ontlokt van lachen en walgen als ze al niet gelijktijdig voorkomen. zo heb ik de slasherfilm graag voorgeschoteld.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s