The Machine


“we leven in een tijdperk dat fier is over de machines die kunnen denken, maar argwanend tegenover mensen die dat proberen.” _ H.M. Jones

machinevoor wie Blade Runner in zijn lievelingslijstje staan heeft en bvb I, Robot, Artificial Intelligence en Johnny Mnemonic maar losse cyperpunkflodders zijn, moet The Machine maar eens aanzetten. in de niet zo verre toekomst werkt Vincent McCarthy (als men in The Mentalist eens een triestige dubbelgangerversie van Patrick Jane wil opvoeren, één adres: Toby Stephens) in het Britse Ministerie van Defensie aan de bouw van intelligente machines die onafhankelijk kunnen denken en doen. het zijn soldaten die in tijden van oorlog fatale hersenschade opliepen die hiervoor dienst doen als proefobjecten. tevens ziet hij in het project kansen om mensen met een degeneratieve ziekte (ok, cliché: zijn dochter) via een implantaat opnieuw een leven van besef te geven. voor zijn baas Thomson echter (Denis Lawson toont geen enkel greintje van morele integriteit) betekent het de creatie van moordmachines die op bevel ingezet kunnen worden in de oorlog tegen China. het is pas met de komst van de charmante computerknobbel Ava en haar data-input dat een doorbraak nabij is. Ava steekt haar neus echter te diep in Thomson’s zaken en wordt vermoord. Vincent bouwt haar om tot de machine die ze zelf hebben gecreëerd waarbij het onderscheid tussen mens en machine vervaagt (the Machine over de mens: “what makes my clever imitation of life any different from theirs? apart fromachine_ver4m their flesh, what makes them any different from me?”). alhoewel in twijfel is ze voor hem geen geavanceerde artificiële computer in een mensenhuid, maar is ze, zoals Dr. Frankenstein zou zeggen, alive. wat betekent dat ze gevoelens heeft? als dat maar strookt met de moordplannen van Thomson. het Britse budget is niet zo big als een Amerikaans en je merkt dat de makers vooral de centen hebben gestopt in the machine, vertolkt door Caity Lotz. geen makkelijke rol maar naast dat ze af en toe licht geeft (de tango bvb waarbij haar lichaam in rode neontinten paradeert tegen een zwarte schaduwachtergrond) en niet bijzonder gehuld is in kledij, slaagt ze erin de kijker in het ongewisse te laten of ze nu machine dan wel mens is. verder dan de militaire basis gaat de film niet (omwille van dat budget) terwijl die eveneens gestript is: donker (zonlicht is er niet te zien), grijs, grauw, klinisch wat evenwel een raar ruimtelijk gevoel geeft. The Machine ademt een bijzondere atmosfeer uit. en ondanks deze beperkte ruimte teert het script op zijn intelligentie en existentiële vraagstukken (waarlijk een science fiction film met ideeën): wat als je gevoelens, gedachten en personaliteit in een computer kan stoppen? kan je een machine een eigen wil geven of kan je dat op zijn minst programmeren? wat als je hersenen tot in het diepste detail kunt scannen? is reproductie dan mogelijk? die vragen worden doordringend onderzocht, telkens in een achtergrond om er misbruik van te maken. zoals in The Matrix worden immers implantaten of programma’s mogelijk om niet alleen 45 talen te sprekemachine_ver3n maar ook om alle gevechts- en schietkunsten te kennen en uit te voeren waarbij de gevoelsknop af staat. jazeker, voor de science fiction liefhebber is dit een uiterst vermakelijke film, ook nog omdat regisseur Caradog James een soundtrack gebruikt die alleen maar gefabriceerd is: je krijgt dus enkel maar John Carpenter achtige synthesizer deuntjes. ik zou van deze koude elektronicamuziek geen liefhebber zijn maar het bracht alvast een rare sfeer met zich mee. tot slot brengt het laatste shot je een ambigue conclusie! in tijden dat de huidige generatie denkt dat Transformers science fiction is, is The Machine een gedurfde verademing.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s