Rio 2


“er zijn grenzen aan de conversatie die je met een papegaai kunt voeren.” _ Peter Ustinov

Rio 2we dansen de samba, we dansen de samba, je hoort de sambaballensamba overal. met het wk voetbal deze zomer zal dit lied van André Van Duin zeer toepasselijk zijn. we gaan al even vroeger naar Rio de Janeiro waar de spix’ ara Blu een gezinnetje heeft gesticht met zijn geliefde Jewel. degene die hen in de eerste film samenbrachten, Linda en Tulio, bevinden zich in het Amazonegebied waar ze rapporteren andere kolonies van de spix’ ara gevonden te hebben. dit nieuws horende en de lokroep van Jewel om de wijde wilde wereldjungle in te trekken, ver weg van alle stadsgemrio_twoakken (pannenkoeken bij ontbijt terwijl de televisie opstaat, elektronische tandenborstels, I-pod in de oren, hun 3 blauwe vederkinderen zijn duidelijk stadsverwend), kan Blu geen neen zeggen. met heuptasje, Zwitsers zakmes en GPS trekken ze erop uit om hun blauwe aragenoten op te zoeken. die stam wordt geleid door Eduardo die de vader lijkt te zijn van Jewel, een gelukkig weerzien al blijkt dat voor Blu iets minder te zijn. wrio_two_ver5oudomhakkers teisteren hun habitat en Eduardo heeft een hekel aan de wereld van mensen, de wereld waar Blu in opgegroeid is. een minpunt aan deze Rio sequel is dat ik nog enkele verhaallijnen moet opsommen: niet alleen worden de spix’ ara’s bedreigd door houthakkers (waarbij de milieuboodschap van ga zuinig om met de natuur slechts lichtjes aangekaart wordt en vooral de slechterikcapriolen van de baas aan bod komen), ze leven ook op voet van oorlog met een kolonie rode papegaaien (waarmee ze een potje (waarschijnlijk ter prrio_two_ver3omotie) luchtvoetbal spelen), de slechterik uit het eerste deel loert ook om de hoek (kaketoe Nigel met grootse wallen onder zijn ogen brengt tussendoor enkele dramatische monologen te berde van Shakespeare of zingt I Will Survive van Gloria Gaynor of moet de op hem verliefde gifkikker Gabi (bijzonder rare liefdesrelatie) van zich afschudden), er is een idoolauditie tussendoor (of is dat nu The Voice geworden, ze herbergt evenwel een hilarische act met schildpadden die de capoeira doen) en uiteraard is er ook nog een jeugdliefde van Jewel die de strafste der blauwe spix’ ara’s is geworden. zeer veel nevenplotten die nooit geheel worden uitrio_two_ver10gewerkt. dat maakt de film behoorlijk zwaar en is een dooddoener, evenals de musicaltussendoortjes van Gabi of de opzwepende danstaferelen die overkomen alsof de makers geen inspiratie meer hadden en er dan maar wat melodie met danspasjes tussengooien (zie ook bijvoorbeeld Zambezia). makers zijn nochtans die van Blue Sky Studios die tevens verantwoordelijk zijn voor de Ice Age films. je zou dan verwachten dat regisseur Carlos Saldanha ten opzichte van het winterse ijs zich nog beter zou voelen in zijn Braziliaanse roots maar meer dan een zoveelste kleurrijke animatiefilm van de middelmatige middenmoot wordt het nooit. veel veren in Rio 2, weinig samba.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s