The Amazing Spider-Man 2


“spinnenwebben: de feeën hebben hun hoepel in het struikgewas laten hangen.” _ Jules Renard

amazing_spiderman_two_ver11Spider-Man is ongetwijfeld één van mijn favoriete tekenfilmreeksen uit mijn jonge fantasiejeugd waarvoor ik met plezier, nog voor de boterhammen op tafel kwamen ’s zondags, in pyjama al voor de buis zat gekluisterd. heel even kreeg ik het gevoel dat regisseur Mark Webb (met zo’n naam moet je de spinnenman verfilmen) zijn sequel in aanpak dichter aansloot met de toon van de stripverhalen en tekenfilms: Spider-Man slingert met zijn webgetouwen doorheen New York (en wanneer je zelf mee op en neer mag zwieren, komt er een fijn pretparkgevoel amazing_spiderman_two_ver4boven), pakt de boeven met enige sensatie aan (en jawel, dat is een grappige Paul Giamatti met een Russisch accent aan het stuur van de vrachtwagen), redt enkele onschuldige automobilisten of voetgangers (Jamie Foxx in zijn beste sullige nerdy look) doorheen het actiegeweld en neemt tussendoor de tijd om zijn liefje Gwen Stacy (Emma Stone) te woord te staan. en dit volgde dan nog eens op een eng benepen vliegtuiggevecht waarin we ontdekken hoe de ouders van Peter Parker om het leven kwamen. de toon lijkt gezet maar als Spider-Man ziamazing_spiderman_two_ver5jn masker afneemt, komt het ons terug dat niet Tobey MaGuire daarachter zit. van 2002 tot 2007 bengelde hij nog aan de spinnendraden van Sam Raimi en die Spider-Man trilogie zit toch te vers in ons geheugen. de reboot die reeds vijf jaar later uitkwam, waarbij Andrew Garfield niet altijd overtuigend de superheld vertolkte en de hele ontstaansgeschiedenis nog eens uit de doeken werd gedaan, neigde naar een niet echt amazing gevoel. en ook nu voelt hij routinematig aan, een Marvel met niks nieuws onder de zon waarbij de Spider-Man franchise amazing_spiderman_two_ver8herkauwd wordt; tweede minpunt: Garfield blijft als held twijfelachtig vooral omdat de makers te pas en te onpas hem in de love story duwen met Gwen. deze knipperlichtrelatie waarbij Parker zichzelf herhaaldelijk in vraag stelt, weegt dramatisch teveel door en staat haaks ten opzichte van de grapjes die Spider-Man moet maken. derde minpunt: de slechterik: Paul Giamatti is jammer genoeg slechts een voetnoot al hopen we hem in het vervolg als Rhino terug te zien (en anders past hij wel in Transformers). eens Jamie Foxx transformeert in Electro en enkel nog een blauwe digitale stroomlijn is (lijkt wel de broer van Dr. Manhattan uit Watamazing_spiderman_two_ver6chmen), boezemt hij met diep vervormde stem geen schrik meer in; ook omdat de special effects van zijn stroomstoten niet altijd hoogstaand zijn (tevens is de wraakreden van Elektro behoorlijk zwak). dan maar Harry Osborn? het is Dane DeHaan die in plaats van James Franco transformeert naar The Green Goblin maar men opteert meer tijd te spenderen aan Harry’s vloek en zijn relatie met Peter in plaats van aan het karakter waarin hij verandert en ook deze passages halen het tempo uit de film. je merkt ondertussen al een vierde minpunt: de hoeveelheid aan verhaallijnen: twee grote vijanden voor Spider-Man, liamazing_spiderman_two_ver7efdesperikelen voor Peter Parker, morele in vraagstelling bij Peter Parker, de zoektocht naar zijn ouders’ verleden, en men perst het er door van de ene hak op de andere tak springend. The Amazing Spider-Man 2 (en in 2016 en 2018 komen nummers 3 en 4 uit) kent een intensieve start, de perspectiefmomenten waarbij je zelf mee kunt zwieren en slieren tussen de wolkenkrabbers is een leuke kijkbelevenis, zelfs het weerzien met de bullit time techniek weet bij mezelf te scoren maar de verstikking in het stroeve liefdesdrama, de tempo-onderdrukkingen door Harry’s dramaturgie en een vijand met te weinig volt, maken ook deze sequelreboot van Spider-Man niet echt Amazing.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s