Brick Mansions


“de enige steen die sommigen bijdragen tot de opbouw van de maatschappij, gooien ze dan nog in een ruit.” _ Karel Jonckheere

brick_mansionsparkour en aanvullend free running begon zo’n tien jaar geleden aan een forse opmars, mede geïnspireerd door de voorliefde ervan van Luc Besson die prenten als Yamakasi en Banlieu 13 produceerde. de zogenaamde traceurs (de hype ontstond in Frankrijk) overwinnen hindernissen, obstakels, muren en dergelijke via vloeiende bewegingen, katachtige sprongen of andere acrobatische moves. voor de volledigheid: parkour is het zo snel en efficiënt mogelijk bewegen door je omgeving van punt A naar punt B, free runnibrick_mansions_ver4ng is het zo sierlijk en creatief mogelijk bewegen door je omgeving (en is ontstaan uit parkour). één van de grondleggers is David Belle, de free running star uit Banlieu 13 die later ook de parkour stunten choreografeerde in Les Rivières Pourpres 2, Transporter 2, Babylon A.D., Colombiana en The Family. tijd om het fenomeen naar Hollywood te halen alhoewel Luc Besson dat beter niet met Brick Mansions had gedaan. heb je Banlieu 13 gezien,brick_mansions_ver3 wel regisseur Camille Delamarre verandert helemaal niks aan het verhaal: je kijkt eigenlijk naar een Engelstalige kopie waarbij enkel de setting verplaatst is naar Detroit (wat wel een verantwoorde keuze is gezien het faillissement van de stad). de burgemeester trekt zich niets meer aan van de buitenwijken die een smeltkroes geworden zijn van criminaliteit met als heerser Tremaine Alexander (RZA heerst er met ijzeren hand waarbij men verwijst naar zijn regiedebuut). hij hebrick_mansions_ver5eft een nucleaire bom te pakken die gebouwenkenner Lino (Belle) en undercoveragent Damien (laatste afgewerkte filmrol van Paul Walker) moeten zien te bemachtigen. ondertussen heeft Tremaine ook het liefje van Lino te pakken en blijkt diens gang indertijd verantwoordelijk te zijn voor de moord op Damien’s vader. Walker als acteur was nooit begenadigd maar in actierollen toonde hij  steeds zijn zelfverzekerde en tegelijkertijd charmante kant. zo ook in Brick Mabrick_mansions_ver8nsions waar helaas de rest het helemaal laat afweten. RZA loopt er verweesd bij en wordt op het einde zelfs een watje, Belle zijn Engels was zo slecht dat hij (echt ergerlijk) gedubd moest worden (en zo hoor je dus Vin Diesel spreken) en de twee dames Ayisha Issa en Catalina Denis lopen er enkel wat schaars gekleed rond en maken zich belachelijk in een belabberde catfight. het grootste minpunt van de film (het verhaal op zich is abominbrick_mansions_ver9abel maar dat had u waarschijnlijk al door) is evenwel nog de regie. Delamarre knipt en plakt verschillende camerastandpunten te snel na elkaar van het free runnen zodat het eigenlijk niet meer vloeiend wordt, de essentie van free running! schokkerige beeldwisselingen van de stunten volgen elkaar vliegensvlug en onoverzichtelijk op zodat de flexibiliteit van Belle niet uit de verf komt. een film over parkour waarbij het al knippend de mond gesnoerd wordt. traceurs verdienen een veel betere film dan Brick Mansions. afbreken die handel, brick by brick.

1,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s