Ride Along


“bijzit: gaat er liever bij liggen.” _ Cécile Vanderstraeten

ride_alongéén van de pioniers van de gangstarap was O’Shea Jackson die samen met Dr. Dre, Eazy-E, DJ Yella en MC Ren de groep N.W.A. vormde en rapten over het gewelddadige leven, door armoede en corrupte politie, in de getto’s. het nummer Fuck tha Police was haast een getto anthem. een kwarteeuw later speelt die West Coast rapper een ervaren en onbevreesde politierechercheur. het kan verkeren voor Ice Cube. met zijn acteertalent zie ik het niet zo’n drastische bocht nemen. Ben is een taterende videogamer en schoolbewaker die zijn standjes (hij noemt zichzelf black hammer) verzegeld wil zien in een huwelijk met zijn langbenige Angela (enige reden waarom Tika Sumpter in de film zit). een carrière als agent zet hem een trede in aanzien hoger. maar om die zegen te hebben, moet hij voorbij zijn zwager James, een stoere (of gewoon stoer kijkende) politierechercheur. Ben als agent ziet die totaal niet zitten maar nog veel minder dat zijn zus in de huwelijksboot stapt met die sukkel. hij geeft Ben één dag als ride along, een bijzitter in de politiewagen, de kans om zich als toekomstige agent en man te bewijzen. dat dit fout loopt, kan u raden, dat Ben toch iets op het spoor komt in een dossier waar James al jaren in spit eveneens (miljaar, Laurenceride_along_ver2 Fishburne is nog maar een schim van zijn vroegere imposante gestalte), dus kunnen ze elkaars hulp gebruiken en worden de slechteriken gevat. geen erg, een buddy cop movie moet niet per se inhoudelijk een literaire roman zijn. die staat of valt met zijn agenten en de chemie er tussen. Kevin Hart blijkt de zoveelste opkomende komiek in filmlandschap te zijn (opzij Eddie Murphy, Chris Tucker, Chris Rock) maar dan wel in dalende lijn. zijn taterende bek staat niet stil, hij swingt zijn gat in allerlei richtingen en in benarde situaties gaat zijn stem de drukkende hoogte in. hij heeft zijn momenten (die bij de ruige bikers of in de stripteasetent) maar staat op het randje om de kijker te enerveren. Ice Cube hangt de stoere uit (waarbij hij in dialogen meermaals lyrics plukt uit zijn hip hop teksten) maar dat cliché dat hij graag op zichzelf plakt, pakt volledig verkeerd uit. stoer of nors kijken kan hij wel maar hij boezemt geen schrik aan of straalt geen gezag uit. er wordt eens verwezen naar Training Day maar dan is Denzel Washington ride_along_ver3toch wel de wolf en Ice Cube het schaap. de situaties konden af en toe eens grappig zijn maar regisseur Tim Story (die van de Fantastic Four) slaat de bal meermaals mis. komische timing heeft hij duidelijk nooit geleerd waardoor de dialogen tussen de twee protagonisten in een geforceerd keurslijf blijven hangen. moeilijk te begrijpen dat er ondertussen al een sequel wordt ingeblikt. van 21st Jump Street kunnen we dat bijvoorbeeld wel aannemen (daar speelt Ice Cube trouwens ook in mee) al zal de kassawinst in Amerika daar zeker een hoofdrol in gespeeld hebben (meer dan 100 miljoen dollar winst). blijkbaar zijn de Amerikanen dol op deze vorm van de buddy cop film (zie ook Rush Hour 1-2-3 en Shanghai Noon/Night), mij laat het koud, cold as ice.

2/5

2 gedachten over “Ride Along

  1. Heb deze tweemaal geprobeerd te kijken, maar deze wist me niet wakker te houden….erg teleurstellende film terwijl ik Kevin Hart wel grappig vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s