Divergent


“ik heb nooit voldoende afwijkingen gehad die je nodig hebt om een superieur iemand te zijn.” _ Wolinski

Divergent25 jaar en reeds een geprezen en prijzenontvangende romantrilogie op haar actief. Veronica Roth timede haar jong volwassen fantasyreeks perfect in de hoogjaren van The Hunger Games en kon zelfs nog voor ze afgestudeerd was de rechten van Divergent verkopen aan Summit entertainment. ondertussen hebben die ook al groen licht gegeven voor de vervolgen waardoor we in maart 2015 Insurgent zullen krijgen en het derde deel weeral een tweeluik wordt met in maart 2016 Allegiant part 1 en in maart 2017 Allegiant part 2. setting is haar woonbasis Chicago dat in een post apocalyptisch en vervallen sfeer baadt, afgescheiden van de rest van de samenleving met een prikkeldraadomheining. om de balans in deze samenleving te garadivergent2nderen zijn de mensen opgedeeld in vijf fracties gebaseerd op de persoonseigenschappen: oprechtheid, zelfverloochening, onverschrokkenheid, vriendschap en eruditie. op je zestiende maak je de onomkeerbare keuze tot welke fractie je wil horen. voorafgaand leg je een test af om de best passende fractie te weten. bij Beatrice loopt dat even anders: zij behoort eigenlijk tot geen enkel fractie en is een divergent, een afwijkende. en outsiders vormen zoals steeds een gevaar voor de samenleving. Beatrice (Shailene Woodley vertoont gelijkenissen met Jennifer Lawrence) kiest voor divergent_ver10onverschrokkenheid en komt terecht in een kamp waar men voorbereid wordt op hun latere taak om de inwoners van Chicago te beschermen. het grootste raakvlak met The Hunger Games: het spel in de film, immers niet alle rekruten behalen de eindstreep (en zullen fractieloos worden, afhakers van de samenleving) wat dan weer een vergelijking inhoudt met de leefwereld van de doelgroep. het kamp is zowat een mix van middelbare school versus jeugdgevangenis (inclusief oa de stoere pestkop, de middagpauzerobbertjes, een beste vriendinrelatie). een romance is dan ook niet ver weg en daarbij is het de leider van het kamp Four (Theo James) die beetje bij beetje valt voor de charmes van Tris, dit in tegenstelling tot co-leider Eric (Jai Courtney) die samen met het kdivergent_ver2amp eruditie (Kate Winslet amuseert zich als valse tante) een coup wil plegen. Divergent is in goede handen van Neil Burger (The Illusionist, Limitless) die visueel een sterkere regie (de kabelscène tussen de hoogtegebouwen van Chicago is een spektakelrit) en CGI fantasy levert dan The Hunger Games (we blijven inderdaad vergelijkingen maken met deze film, het is dan ook gericht op dezelfde speelwereld van de doelgroep) maar blijft wel iets te braaf. de romance blijft kuis (bij handjes geven en tattoo’s tonen), geweld blijft hoofdzakelijk beperkt tot kampgevechten. aan de andere kant komen wel de thema’s aan bod die de jongeren bezig houden: als onervaren levensbewandelaadivergent_ver11r op jeugdige leeftijd ingrijpende keuzes moeten maken, moeilijkheden ondervinden om ergens thuis te horen, hunkeren naar een eigen onafhankelijkheid en tegelijkertijd de familieband trachten te behouden, eerste ervaring opdoen hoe manipulatief de samenleving kan zijn. alhoewel er nooit diep op ingaand (dat had Burger bijvoorbeeld eveneens met de introductie van de vijf fracties kunnen doen, nu blijft dat beperkt tot een definitie van het begrip versterkt door een beeld) is de herkenbaarheid een makkelijk ankerpunt. Divergent wijkt niet af van een voorspelbaar patroon, bewandelt het pad van de brave moraal maar blijft wel vermakelijk.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s