Sabotage


“hoe witter de cocaïne, hoe zwarter de handel.” _ Jaap G. Ensing

Sabotagehet slechte nieuws is: het niveau van End Of Watch haalt regisseur David Ayer niet opnieuw (maar een niveau van Street Kings is ook al ok voor de actieliefhebber), het goede nieuws is dat Arnold Schwarzenegger met Sabotage zijn beste film aflevert sinds zijn I’ll be comeback uit het Californische gouverneurschap. het is meteen een atypische Schwarzenegger film waarbij hij met brede grijns en smeulende sigaar meermaals zijn morele gedachtengoed opzij zet (als gouverneur zou hij sabotage2indertijd Sabotage zeker afgekeurd hebben, nu haalt hij zelfs een goedkeurende cynische glimlach boven). als John Breacher is hij de leider van een excentriek drugs operation team die all the way undercover gaan in de wildste kartels en misdaadfamilies. bij één van zijn laatste missies tikken ze enkele miljoenen op de kop maar raakt het geld zoek. ze worden geschorst en door interne zaken onderzocht want sabotage_ver7de diefstal wijst er op dat men met een lek zit. totdat de leden één voor één worden vermoord, dan is het aan het team zelf om op onderzoek te gaan. verhaal is eigenlijk poepsimpel, zeker met een Schwarzenegger er in (dialoog, bestaat dat? geef mij actie en veel schieten) en toch is het geen doorsnee Schwarzenegger film. de dosis en vorm van geweld overstijgt een gewone actiefilm met zelfs enkele slashermomenten: represaillemomenten sabotage_ver5worden de kijker niet gespaard en het macho van de spierbundels wordt wel eens afgewisseld met iemands darmen die neerdwarrelen van het plafond. spectaculair was de gamemodus waarbij je vanuit een inventieve camerahoek op een pistool de actie levensecht ervaart. wat mij betreft mocht Ayer dat er iets meer ingestoken hebben, knap. co-sterren van Arnie zijn ok, vooral dan Sam Worthington en Terrence Howard (dsabotage_ver4e Amerikaanse The Killing actrice Mireille Enos maakt zich wel schuldig aan overacting). grote minpunt blijft het fletse scenario met een krap detectivespoor. de ontknoping is wel iet of wat verrassend maar blijft dan weer onder de verwachte spectaculaire grens. het kan niet anders of het script van Ayer werd gesaboteerd maar daarbuiten is Sabotage voor de harde actiefan geen ontgoocheling (dat was de film wel aan de Amerikaanse box office) en geen doorsnee Schwarziefilm. het is gedurfder, badend in een meer duistere sfeer en met ballen heiligt het doel de middelen.

3/5

2 gedachten over “Sabotage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s