X-Men: Days Of Future Past


“x: de klapstoel van het alfabet.” _ Ramòn Gòmez De La Serna

xmen_days_of_future_past_ver5nadat hij veertien jaar geleden aan de filmgeschiedenis stond van X-Men (gevolgd in 2003 met de sequel) is het opnieuw Bryan Singer die de mutanten aan een nieuwe filmlei wil helpen nadat hij hen meegenomen heeft in een terugtijdreis. want in het marveluniversum worden de mutanten met bosjes achternagezeten en uitgemoord door Sentinels, fantastisch grimmige robotmachines die ik eerder in een Terminator verwachtte. zij zijn in staat de krachten over te nemen van de mutanten die ze vermoorden en zijn in hun uitroeiplan niet meer te xmen_days_of_future_past_ver3stoppen. in deze uitzichtloze situatie zien Charles Xavier (Patrick Stewart) en Magneto (Ian McKellen) maar één oplossing: met de teletijdgave van Kitty Pride (Ellen Page), Wolverine (Hugh Jackman) terug sturen naar het jaar 1973 om er de moordaanslag door Mystique op dokter Boliver Trask (Peter Dinklage) te voorkomen. deze aanslag was immers de rechtstreekse aanleiding tot een oorlog tegen de mutanten waarbij het xmen_days_of_future_past_ver7plan van Trask inzake creatie vechtrobots met de jaren gesofisticeerder wordt. Wolverine moet daarbij de hulp zoeken van de jonge Xavier en Magneto, niet vanzelfsprekend aangezien de professor na een liefdesbreuk in een burn out zit en Magneto in de diepste gevangenis van het Pentagon zit wegens de aanslag op president Kennedy. de special effects en de beeldvorming van de krachten van de mutanten zijn naar marvelnormen fraai gebracht. topper is de mutant Quicksilver voor wie xmen_days_of_future_past_ver6de wereld in slow motion draait en zijn ontsnappingsactie in het pentagon is knap en tegelijk grappig. spijtig genoeg verdwijnt hij nadien uit het script en diende hij enkel als introductie voor zijn aantreden in Avengers: Age Of Ultron (waar hij dan wel weer door een andere acteur wordt vertolkt). zodoende wordt het weer al Xavier, Magneto en uiteraard Wolverine wat de klok slaat en zijn de optredens van bvb Mystique (als aflossing van de wacht vervangt Jennifer Lawrence Rebecca Romijn, hoxmen_days_of_future_past_ver4efde niet), Beast, Storm (verschijning van Halle Berry is haast een cameo), Iceman en anderen slechts bijzaak. ze zouden voor afwisseling in de actie kunnen gezorgd hebben. waar de eerste X-Men film dieper inging op identiteit en discriminatie, worden de mutanten in beeldvertoon haast gediscrimineerd door hun filmmakers. echter, ook ons X-Men trio laat het niet compleet daveren aangezien Singer meer persoonsuitdieping zoekt bij Xavier en xmen_days_of_future_pastMagneto, vooral dan in hun jonge versies waarbij de komiek en dramatiek afwisselend is tussen James McAvoy en Michael Fassbender. niet alleen wisselt de tijdspanne (van de toekomstige dystopische wereld waarbij de X-Men zich schuilhouden in een Chinees klooster over de gedetailleerde jaren zeventig met bokaalbrillen, stoffige kostuums en snorren), ook de toon in de film (depressieve X, dramatische Magneto, haatdragende Mystixmen_days_of_future_past_ver8que, rustige Wolverine) varieert. X-Men: Days Of Future Past mist daarom enige stabiliteit en voelt oppervlakkig aan omdat vele personages in dubbele verhaallijnen vluchtig afgehaspeld moeten worden. je hebt het gevoel dat we alles al eens gehad hebben in eerdere X-Men films en deze gewoon een Hollywoodingreep is om de verhaallijnen te resetten zodat in een nieuwe tijdlijn een doorstart kan gegeven worden aan de welgekende mutanten. hopelijk mogen anderen dan eens in de schijnwerpers staan.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s