Edge Of Tomorrow


“wat je vandaag moet doen moet je doen zoals je morgen denkt dat je het had moeten doen.” _ Toon Hermans

edge_of_tomorrow_ver4tien jaar geleden kreeg de Japanse schrijver Hiroshi Sakurasaka lof en awards voor zijn militaire science fiction novel All You Need Is Kill. het werd dit jaar gevolgd door zowel een mangabewerking als een striproman en in dezelfde molen maakt regisseur Doug Liman van de overspoeling van de mensheid door buitenaardse wezens waarbij een onervaren soldaat de held moet uithangen een filmadaptatie. ja, maar hebben we dat al niet veelvuldig eerder gezien (zeg maar blockbustergewijs van Independence Day tot World Invasion: Battle Of Los Angeles). klopt, maar onze held mag het 1, 2, 3, 5, 50, 100, 1edge_of_tomorrow_ver11000 keer en meer proberen doordat hij dezelfde dag steeds opnieuw beleeft. iedere keer komt hij in de gevechten om maar telkens geraakt hij wel een stapje verder, zeker wanneer hij hulp krijgt van de oorlogsmascotte Full Metal Bitch (een verrassende Emily Blunt als stoere vechtsoldate). ja, maar hebben we dit ook al niet eerder gezien (zeg maar van het brave Groundhog Day tot het onderschatte Source Code). klopt.edge_of_tomorrow_ver3 bovendien doet het leger van sergeant Feller (Bill Paxton drilt er lustig op los) denken aan de Starship Troopers en komen de zwartpotige mimics uit het zand gekropen als de Tremors. de eerste confrontatie tussen leger en aliens op een Frans strand kan dan weer aanzien worden als een Normandische science fiction adaptatie van Saving Private Ryan. vele ingrediënten zijn dus genomen uit andere goede films en Liman weet ze te mixen tot de meest eedge_of_tomorrow_ver2ntertainende blockbuster van dit jaar tot dusver. ondanks het herhalingsprincipe blijft de vaart er goed inzitten en is dezelfde dag toch altijd anders om te beleven. met dank aan Tom Cruise die aanvankelijk als egoïstische angsthaas en gladde deserteur gehesen in een loodzwaar harnas gedropt wordt op het chaotische aanvalsstrand waarbij hij de veiligheidspal niet weet te vinden en dag na (zelfde) dag evolueert naar een overtuigende held. de film bekijkeedge_of_tomorrown doet sterk denken aan het beleven van een game, uit eigen ervaring Gears Of War bijvoorbeeld. bij aanvang weet je niet welke wapens er zijn, laat staan hoe ze werken of hoe je moet herladen en kom je nog niet eens de eerste stage door. door steeds vanaf nul te moeten beginnen, krijg je de oorlogsknepen onder de knie, knal je een paar aliens omver totdat er nieuwe vijanden opduiken en je, terug opnieuw beginnend, nieuwe strategieën moet bedenken. Gears Of War heb ik met plezier met de nodige urenedge_of_tomorrow_ver5 van vallen en opstaan uitgespeeld, het personage van Cage in Edge Of Tomorrow valt ook zeer vele keren. maar met hem leef je evenveel keer op. jammer dat het einde zo’n typisch kleffe Hollywood afsluiter is, op het randje van aanvaardbaar (held gaat in de energiekern van het alienbrein met voldoende explosieven is dan eigenlijk geen spoiler te noemen). maar kom Liman onderscheidt zich doordat zijn blockbuster geen sequel of marvel film is en meer nog omdat hij een uitdagend concept balanceert met zelfrelativerende humor (Cruise haters zullen plezier hebben aangezien hij ettelijke keren het loodje legt) en onderhoudend actiespektakel.

3,5/5

2 gedachten over “Edge Of Tomorrow

  1. Ben hier gisteren naar toe geweest en had er hetzelfde gevoel bij. Dat einde was ik zelf ook geen fan van, dat was simpelweg niet nodig geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s