Transcendence


transcendence_ver3Will en Evelyn Caster leiden een rustig leventje. Beiden werken ze in de computerindustrie aan zeer belangrijke projecten. Wanneer een anti-technologiegroep een schot afvuurt op Will ziet hij zijn leven langzaam wegsijpelen. Maar dat is buiten Evelyn gerekend. Met een project waaraan Will aan het werken was, slaagt Evelyn erin om haar man zijn bewustzijn over te brengen in het computernetwerk. Evelyn en ‘Will’ starten een heuse industrie in de nanotechnologie. Maar de moordenaars van Will Caster lopen nog steeds rond.

Er is iets dat erg opvalt bij Transcendence. De film zit transcendencebomvol actie, maar je blijft gewoonweg rustig in je zetel zitten. Er is bijna geen enkel moment waarop ik op het puntje van mijn stoel ging zitten van de spanning. Dit komt door de slimme ‘techniek’ die regisseur Wally Pfitser gebruikt. Tijdens de actiemomenten, en de rest van de film, zie je namelijk veel details van dingen die niet erg belangrijk zijn. Een druppende kraan in slow motion, een paar elektriciteitskabels, een zonnebloem,… Naar mijn mening is dit ingenieus gedaan.

Ergens voel je nog steeds die spanning en af en toe heb je etranscendence_ver9en wow-moment, maar op het eerste zicht is dit een rustige film. Hierdoor kan je je perfect inleven in het verhaal. In het echte leven zie je namelijk ook veel dingen die niks te maken hebben met je verhaal.  Deze inleving heeft nog een tweede hulpmiddel. Het verhaal begint heel traag, je zou zelfs het woord saai kunnen gebruiken. Het beeld zelf heeft ook iets ‘ouds’. Je wordt langzaam in de wereld van de personages geloodst en merkt dat dit een mooi en speciaal verhaal is. Daarbij, regisseur Wally Pfitser is geen onbekende. We kennen hem van onder andere ‘Inception’ en ‘Batman begins’ en transcendence_ver10dit is eraan te zien.

Johnny Depp lijkt in het begin niet goed te weten hoe hij dit personage moet brengen. Maar, net zoals de film zelf, wordt Depp steeds beter naar het einde toe. Tegenspeelster Rebecca Hall kan zich dan weer wel van het eerste ogenblik in het verhaal plaatsen. Paul Bettany, die Max waters speelt, kennen we van verschillende genres. Zo is er de romantische film Wimbledon, maar Bettany acteert ook in ‘The da Vinci code’, waar hij een zelfkastijdende monnik vertolkt. In Transcendenctranscendence_ver11e toont hij nogmaals dat hij elk genre aankan. Ook zien we Morgan Freeman en Cillian Murphy. Zij komen slechts een paar keer aan bod, en dit is niet zoveel als je zou verwachten van deze toch wel bekende acteurs.

Een goede raad: kijk niet naar de filmtrailer alvorens de film te gaan bekijken. Transcendence is een film die je het voordeel van de twijfel moet geven en waarbij je je gewoon moet laten meeslepen. Als je jezelf daartoe kan brengen is het een fantastische film met zeer goede acteurs die nog maar eens bewijzen dat ze alle genres aankunnen. De film krijgt van mij een 14 op 20.

_ L. Berckmoes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s