The Purge: Anarchy


“hij die tot wellust geneigd is, is vol deernis en barmhartigheid; hij die tot zuiverheid geneigd is, daarentegen niet.” _ Johannes Klimakos

purge_anarchya nation reborn, dat is de slogan van de New Founding Fathers Of America zoals ook te lezen valt op hun website (http://www.newfoundersamerica.org). in deze nieuwe natie is de werkloosheidsgraad minder dan 1 procent, is armoede ver te zoeken en zijn de straten criminaliteitsvrij, en dat allemaal dankzij de nieuwe filmfeestdag: the annual purge. gedurende twaalf nachtelijke uren is er geen wet die gebroken kan worden, zijn alle hulpverleningsdiensten non actief en kunnen mensen zichzelf zuiveren. in praktijk betekent het dat de rijke (haast uitsluitend blanke) witteboorden vrijspel hebben om de zwakkelingen (meestal met een gekleurd tintje) van de mpurge_anarchy_ver3aatschappij uit te moorden. dit fascistische uitgangspunt blijft de kern van de sequel van James DeMonaco, een tegelijk ziekelijk en interessant gegeven. alleen lukt het hem weer niet om zich te zuiveren van een derderangsplot inclusief clichématige jumpscares, en belandt de sociale commentaar, politieke kritiek of moralitische insteek achter een frustrerende goedkope actiefarce. de setting verplaatst zich van een (toch niet zo) hermetisch gesloten villa naar de open onveilige straten. meer opportuniteiten zou je denken maar DeMonaco volgt drie klassieke verhaallijnen: een jong kibbelend echtpaar purge_anarchy_ver17dat zonder benzine is gevallen, een maar net rondkomende serveerster die met haar (uiteraard rebelse) dochter uit het appartement worden gejaagd en een militair die gerechtigheid wil ten aanzien van de doodrijder van zijn kind. Frank Grillo ontbreekt misschien het venijnige charisma van Ethan Hawke maar dat komt dan vooral omdat hij opgescheept zit met die anderen als vijfde wiel aan de wagen die er constant in slagen steeds de van ver zien aankomende verkeerde keuzes maken en er vervolgens over doorzeuren. de zuiveraars van hun kant moeten het vooral hebben van hun masker, luid gewoel van hun motoren en het wpurge_anarchy_ver2ild afvuren van hun geweren. het echte geweld speelt zich vaag en onherkenbaar af in de donkere achtergrond. naar het einde toe belanden onze onschuldigen in een Surviving The Game waarbij ze opgejaagd wild zijn voor de hoogste rijkeluibieders. maar ook dit weet DeMonaco te verpesten door het te laten uitdraaien op een luide schietpartij waarbij je enkel maar de vuursalvo’s uit de geweren ziet. een echte op de huid achternagezeten jachtpartij met bloody gorescènes hadden The Purge: Anarchy (met Michael Bay als producer) misschien nog weten te zuiveren van een complete filmblamage, nu is het een voorbeeld van een horrorthriller in chaos.

1,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s