Dawn Of The Planet Of The Apes


“de mens stamt af van een apensoort die uit eerlijke schaamte van de aardbol verdween.” _ Bernard Seulsten

dawn_of_the_planet_of_the_apes_ver6het medicijn dat ontwikkeld werd om de ziekte van Alzheimer te genezen kende enerzijds het effect dat de intelligentie van de proefapen exponentieel steeg en evolueerde tot the rise of the planet of the apes (regisseur Rupert Wyatt slaagde er in, tien jaar na één van de weinige Tim Burton debacles, de apenfranchise nieuw leven in te blazen). anderzijds evolueerde het medicijn tot de apengriep, een virus dat de mensheid uitroeide. tien jaar na de gebeurtenissen leven de apen bij het leiderschap van Caesar (net zoals King Kong of Gollem levert Andy Serkins een ongeziene maar sterke motion capture bijdrage) een dawn_of_the_planet_of_the_apes_ver5vredig en gestructureerd leven in de bossen buiten San Francisco dat gelijkenissen vertoont met de mensheid: er is onderwijs, de apen lopen rechtstaand en met communicatiestrategie zijn ze jachtkoningen. een gedurfde keuze van roerovernemer Matt Reeves (Cloverfield, Let Me In) die de eerste twintig minuten volledig inzoomt op het reilen en zeilen van de apen en dan pas de mens als haast figurant introduceert. enkele honderden wisten immuun te zijn tegen het virus en hebben in hartje San Francisco hun dawn_of_the_planet_of_the_apes_ver7eigen kolonie opgericht. voor zover de mens en de aap van hun onderlinge aanwezigheid niet afwist, geen probleem. doordat de elektriciteit opraakt in de stad, trekt een scoutsgroep de bossen in om een dam in werking te krijgen. die dam bevindt zich op het grondgebied van de apen en in paniek knalt een menselijke tweevoeter een dierlijke tweevoeter neer. Caesar, nog vertrouwt met het mensdom, stelt een ultimatum: de mens blijft in San Francisco, de aap in de bossen. ongeoorloofde interferentie betekent oorlog. knap dawn_of_the_planet_of_the_apes_ver8hoe Reeves strategisch en psychologisch balanceert tussen een sterk gedecimeerd ras dat wil overleven en een sterk geëvolueerd ras welke de fouten van hun afgestamden niet wil herhalen (het credo van de apen is ‘ape do not kill ape’). adders onder het San Francisco gras: de mens heeft de dam nodig om hun stadsleven verder te kunnen zetten en de scoutsgroep moet dus een poosje bij de apen verblijven; de rechterhand van Caesar, Koba, zwaar mishandeld als proefdier, vindt dit een paard van Troje en streeft naar een harder leiderschap (Koba was trouwens de bijnaam die Jozef Stalin zichzelf gaf en de onbedwingdawn_of_the_planet_of_the_apes_ver9bare betekende). en zo draait de film niet alleen over het fragiele evenwicht tussen mens en aap maar ook over de interne strubbelingen binnen een samenleving: de aap achtte zich verschillend (beter) ten aanzien van de mens al zijn er eenzelfde valkuilen om in te trappen. ook aan de andere kant zien we dit in perspectief met aan de ene kant een groep die wil samen werken en leven met de apen en aan de andere kant een groep die de machtigste wil zijn (weinig inspirerende rol van Gary Oldman) en daarvoor ten oorlog trekt, ongeacht slachtoffers. vanaf dat moment kruipt Reeves in een klassiek strijdverhaal dawn_of_the_planet_of_the_apesom macht dat we in zovele blockbusters zien, alleen doen er nu apen in mee. apen die trouwens door Weta Digital (bedrijf van Peter Jackson) super realistisch in beeld zijn gebracht en de menselijke acteurs (met o.a. Jason Clarke en Keri Russell in stereotiepe rollen) volledig naar het achterplan blazen. Dawn Of The Planet Of The Apes kent een gedurfde start waarbij de apen de show stelen waarna tenenstappend een evenwicht gezocht wordt tussen de mens en aap maar vervolgens toch in de val trapt om er een weinig origineel schietend en ontploffend strijdtoneel tussen twee clans van te maken. alleen dan met apen. blijkbaar apen apen mensen na.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s