The Keeper Of Lost Causes


“geloof in een heilige zaak is voor een belangrijk deel een surrogaat voor het verloren gegane geloof in onszelf.” _ Eric Holler

kvinden_i_buret_ver5nadat hij twee bibliografische boeken schreef over Groucho Marx, een Deense cartoonencyclopedie opmaakte en zijn weg kronkelde doorheen een verschillend medialandschap (schreef muziek voor de animatiefilm Valhalla, had een uitgeverij, was coördinator in de Danish Peace Movement, enz), sprong Jussi Adler-Olsen in 2007 (het jaar dat de serie The Killing uitkwam) op de Scandinavische thrillerkar met zijn misdaadromanserie Q. deze afdeling bevindt zich in de kelder van een politiebureau waar gewerkt wordt aan de zogenaamde cold cases: onopgeloste zaken die nog eens tegen het licht gehouden worden. nadat hij tegen orders in zkvinden_i_buret_ver3ijn nukkige temperament volgde en bij een inval zijn collega verliest en een andere collega blijvend verlamd raakt, wordt rechercheur Carl Morck gemuteerd naar deze afdeling Q. een degradatie, want eigenlijk bestaat het doel van deze afdeling er in om een rapport te schrijven over een dossier, de zaak te classificeren en vervolgens te archiveren. maar Carl, ondanks dat hij zijn meerderen zonder verpinken schoffeert, pessimistisch moppert op collega’s, uiteraard verzonken is in een scheiding waarbij de fles niet ver weg is en een zoon heeft die aan zijn rebelse jaren begonnen is, is en blijft een uitstekende politionele onderzoeker. hij stuit op een zaak die kvinden_i_buret_ver2hij vijf jaar geleden geweigerd werd en waarvan hij meent dat de verdwijning van de succesvolle politicus Merete Lynggaard onterecht werd afgedaan als zelfmoord. samen met zijn Syrische assistent Assad heropent hij de zaak. de buddy cops Nikolay Lie Kaas en Fares Fares zijn perfect op elkaar ingespeeld. Carl is zijn nukkige zelve die geen oog heeft voor zijn gebrek aan sociale vaardigheden en ieder in het harnas jaagt, Assad is positief ingesteld, wat (mede met zijn afkomst) al eens botst met Carl, maar net door Carl’s ingenieus doorzettingsvermogen eveneens zijn tanden zet in een zaak. er wordt niks afgelachen tussen deze tandem ekvinden_i_buretn laat dat net een verademing zijn tussen al die cliché Amerikaanse buddy cop movies. tevens is de psyche veel belangrijker dan de actie alhoewel de scène waarbij iemand er lange tijd over doet om een tand te trekken met een werktang niet geheel voor gevoelige zielen is. ook de setting voelt natuurlijker aan bij het niet echt van het leven genietende hoofdpersonage: het Deense landschap is grauwgrijs gefilterd en net zoals een glimlach ontbreken zonnestralen. niettegenstaande deze somberheid voelt Kvinden I Buret zeer vakkundig aan en luidt het de start in van een langspeelfilmreeks op het witte kvinden_i_buret_ver4doek (vandaar de meer generieke titel The Keeper Of Lost Causes in plaats van De Vrouw In De Kooi). Adler-Olsen heeft binnen afdeling Q nog vier misdaadromans geschreven en eind dit jaar verschijnt in Denemarken de opvolger Fasandraeberne (The Absent One of De Fazantenmoorden). openstaande vraag is of onze Vlaamse filmmarkt er nood aan heeft, zie maar het desastreus floppen van Witse? wel, wie liefhebber is van The Killing, The Bridge, The Legacy en Borgen (waarvan trouwens regisseur Mikkel Norgaard er vier heeft ingeblikt) mag zich de stap wagen om van serie naar film te gaan.

3/5

2 gedachten over “The Keeper Of Lost Causes

  1. Deze film voelde aan als een aflevering van een serie, maar desondanks was het zeker wel goed.

    Ik vroeg me iets heel anders af, waarom maak je geen gebruik van hoofdletters? Is me al vaker opgevallen, maar vroeg me af wat de achterliggende reden was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s