The Expendables 3


“ouderdom is het meest onverwachte dat je als man kan overkomen.” _ Leon Trotsky

expendables_three_ver18reeds voor de derde keer komt the killer elite rond Sylvester Stallone samen om het gespuis dat graag dicatuurtje of met nucleaire bommen speelt uit te roeien. na Eric Roberts en Jean-Claude Van Damme mag Mel Gibson de rol van wrede wapenhandelaar Stonebanks opnemen en doet dat met Mad Mel allures (zie ook Machete Kills). bij een opdracht in Somalië stuiten de actieveteranen (ondertussen aangevuld met een uit een vergeten gevangenis geredde Wesley Snipes – grapje omtrent belastingfraude kan niet ontbreken) van Barney tot hun verrassing op deze ex-expendable. Stonebanks was iexpendables_three_ver4mmers mede één van de oprichters maar koos in tegenstelling tot Barney voor het slechte pad. nadat tijdens de missie Caesar (Terry Crews) levensgevaarlijk gewond raakt, vindt Barney het tijd om Stonebanks definitief van het pad te gooien. sentiment, houdbaarheidsdatum en ouderdom zijn de daaropvolgende thema’s in The Expendables 3. het uitroeien van Stonebanks en zijn leger is te gevaarlijk en Barney wil zijn kornuiten niet de dood injagen. hij gaat dan ook op zoek naar nieuwe jonge rekruten. hij krijgt daarbij de hulp van Kelsey Grammer en de zoektocht naar het nieuwe team expendables_threeis leuker dan het team zelf waarvan elkeen het charisma mist van een echte Expendable. het publiek is nu éénmaal gewend aan oude rakkers met opgepompte spierbundels rond krakende knoken maar wil de kijker wel nog meer van hetzelfde? het lijkt alsof Sly wil testen of hij verder moet met zijn getrouwe formule van actiehelden van weleer dan wel een verjongingsoperatie moet doorvoeren om ook de huidige generatie aan te trekken (want laat ons wel wezen: degene die in de cinema zit, heeft John Rambo een dorp op stelten weten zetten, Iexpendables_three_ver10’ll be back nog vanuit het witte doek horen galmen, mad Mel als wulps harige Riggs met Danny Glover weten bakkeleien of in de rijzende zon de opvolger van Bruce Lee zien fladderen in Once Upon A Time In China). maar een jonge crew haalt meteen de nostalgische geest uit The Expendables, de kracht waarmee de franchise overeind blijft. want laat ons wel wezen, het scenario komt rechtstreeks uit de jaren tachtig B-actiefilms en zonder de oude rakkers met zelfspot is de formule gedoemd de houdbaarheidsdatum te ver te overschrijden. langs de andere kant zien we Australisch regisseur Patrick Hughes onze helden in close-up neexpendables_three_ver8men (en dat gaat Sly beter af dan Caesar uit Dawn Of The Planet Of The Apes) en doen de grootse wallen en talrijke kraaienpootjes je afvragen of de tijd van deze actiehelden niet definitief verstreken is. wanneer de borstkas gezakt is naar de bierbuik worden knokpartijen niet meer zo geweldig (vandaar dat Arnie het houdt bij een bulderend machinegeweer). opvallend is ook dat de one-liners van deze actiehelden uitgeput lijkt, de basishumor in dit actiegenre. Antonio Banderas laten opdraven als ratelende kip is daar niet meteen het juiste alternatief voor. de climax (in plaats van het gebouw meteen op te blazen, heeft Stonebanks uiteraard een timer op de bom geplaatst zodexpendables_three_ver15at een ontsnappingsplan toch nog mogelijk is voor onze expendables) bevat evenwel voldoende actie om fans van de eerste twee films te overtuigen maar de voorafgaande nostalgische sfeer en rijzende vragen over het ouder worden of ouder zijn, moet Sly tot nadenken zetten. verder gaan met een jonge crew, daar zitten de getrouwe expendables fans niet op te wachten; verder gaan met de oude crew, wordt misschien een geriatrische rit te ver. zie maar de gelaten, haast tragische trek op zijn gezicht wanneer hij in een bar zijn bier opdrinkt op te tonen van Neil Young’s Old Man. misschien zijn The Expendables oud genoeg om er mee te kappen?

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s